Mars Orbiter rulează de două decenii cu Windows 98. Sonda primește, în sfârșit, o actualizare de software
Instrumentul Mars Advanced Radar for Subsurface and Ionospheric Sounding (MARSIS) de pe nava spațială Mars Express a Agenției Spațiale Europene (ESA) funcționa pe baza unui program realizat cu Windows 98. Acum, Mars Orbiter primește o actualizare binemeritată.
La aproape două decenii de la lansarea Mars Express, se așteaptă ca actualizarea de software să îi dea o nouă viață navetei care a detectat pentru prima dată apa ascunsă sub polul sudic marțian. Deși acum pare posibil ca acea apă să fi fost doar un miraj, această sondă este unul dintre cele mai de succes proiecte ale ESA și le-a permis oamenilor de știință să studieze trecutul și prezentul planetei Marte ca niciodată până acum.
Actualizarea software-ului este de așteptat să îi permită instrumentului MARSIS să vadă sub suprafața planetei Marte și a uneia dintre lunile sale, Phobos, cu detalii nemaiîntâlnite, scrie IFL Science.
Mars Orbiter a funcționat până acum cu Windows 98
„După decenii de cercetare fructuoasă și după ce am dobândit o bună înțelegere a lui Marte, am vrut să depășim performanța instrumentului dincolo de unele limitări avute la începutul misiunii”, spune Andrea Cicchetti, care a condus dezvoltarea noului software.
Naveta trimite unde radio de joasă frecvență în jos spre Planeta Roșie și, studiind semnalele reflectate, oamenii de știință pot cartografia suprafața și structurile de sub ea până la o adâncime de câțiva kilometri. Mars Orbiter primește o actualizare care este de așteptat să îmbunătățească recepția semnalului, precum și procesarea datelor.
„Anterior, pentru a studia cele mai importante caracteristici de pe Marte și pentru a studia luna sa Phobos, ne-am bazat pe o tehnică complexă care stoca o mulțime de date de înaltă rezoluție și umplea foarte repede stocarea instrumentului”, a continuat Cicchetti.
Ce îmbunătățiri aduce update-ul?
„Prin eliminarea datelor de care nu avem nevoie, noul software ne permite să ținem MARSIS pornit de cinci ori mai mult și să explorăm o zonă mult mai mare cu fiecare trecere”, spune el.
Sonda își va continua misiunea, cartografiind sub suprafața lui Marte și căutând semne de apă.
„Noul software ne va ajuta să studiem mai rapid și mai pe larg aceste regiuni la rezoluție înaltă și să confirmăm dacă ele găzduiesc noi surse de apă pe Marte”, a adăugat Colin Wilson, de la Mars Express, ESA.
„Este ca și cum ai avea un instrument nou-nouț la bordul Mars Express la aproape 20 de ani de la lansare”, a adăugat Wilson.
Vă recomandăm să citiți și:
Cum s-au format modelele ciudate de pe Marte? Arată ca niște faguri dantelați sau pânze de păianjen
Telescopul Hubble a surprins un roi globular strălucitor. Iată imaginea spectaculoasă