NASA urmează să publice primele imagini realizate de telescopul spațial James Webb pe 12 iulie 2022. Acestea vor marca începutul următoarei ere în astronomie, pe măsură ce Webb – cel mai mare telescop spațial construit vreodată – va începe să colecteze date științifice care vor contribui la răspunsul la întrebări despre primele momente ale Universului și vor permite astronomilor să studieze exoplanetele mai detaliat ca niciodată.
Dar a fost nevoie de aproape opt luni de călătorie, configurare, testare și calibrare pentru a ne asigura că acest telescop este pregătit.
Marcia Rieke, astronom la Universitatea din Arizona și cercetător responsabil de una dintre cele patru camere de luat vederi ale lui Webb, a explict ce au făcut ea și colegii ei pentru a pune în funcțiune acest telescop.
Potrivit acesteia, după lansarea cu succes a telescopului spațial James Webb la 25 decembrie 2021, echipa a început procesul lung de mutare a telescopului în poziția sa orbitală finală, de desfășurare a telescopului și – pe măsură ce totul se răcea – de calibrare a camerelor și a senzorilor de la bord.
Unul dintre primele lucruri pe care le-au observat cercetătorii de la NASA a fost faptul că telescopul avea la bord mai mult combustibil rămas decât se prevăzuse pentru a face ajustări viitoare ale orbitei sale. Acest lucru îi va permite lui Webb să funcționeze mult mai mult decât obiectivul inițial al misiunii, de 10 ani.
Camerele de pe Webb s-au răcit exact așa cum au prezis inginerii, iar primul instrument pe care echipa l-a pornit a fost camera în infraroșu apropiat – sau NIRCam. NIRCam este concepută pentru a studia lumina slabă în infraroșu produsă de cele mai vechi stele sau galaxii din Univers.
Senzorul de ghidare fină al lui Webb a intrat, de asemenea, în funcțiune. Acest senzor ajută la menținerea telescopului îndreptat în mod constant spre o țintă – la fel ca stabilizarea imaginii în camerele digitale.
Folosind steaua HD84800 ca punct de referință, Marcia Rieke și colegii săi din echipa NIRCam au ajutat la reglarea alinierii segmentelor oglinzii până când aceasta a fost practic perfectă, scrie Inverse.
În timp ce alinierea oglinzilor se încheia la 11 martie, spectrograful în infraroșu apropiat – NIRSpec – și NIRISS – Near-Infrared Imager and Slitless Spectrograph – NIRISS – s-au răcit.
NIRSpec este conceput pentru a măsura intensitatea diferitelor lungimi de undă ale luminii provenite de la o țintă. Aceste informații pot dezvălui compoziția și temperatura stelelor și galaxiilor îndepărtate.
Până în prezent, verificările și calibrările instrumentelor au decurs fără probleme, iar rezultatele arată că atât NIRSpec, cât și NIRISS vor furniza date chiar mai bune decât au prezis inginerii înainte de lansare.
Ultimul instrument care a pornit pe Webb a fost Instrumentul pentru infraroșu mediu, sau MIRI (Mid-Infrared Instrument). MIRI este conceput pentru a face fotografii ale galaxiilor îndepărtate sau nou formate, precum și ale obiectelor mici și slabe, precum asteroizii.
Începând cu 15 iunie 2022, toate instrumentele lui Webb sunt pornite și au realizat primele lor imagini, iar pe 12 iulie, NASA intenționează să lanseze o suită de observații care să ilustreze capacitățile lui Webb.
Telescopul Spațial James Webb, lovit de un micrometeoroid la doar câteva luni de la lansare
Telescopul spațial James Webb va studia două „Super-Pământuri” ciudate
O nouă imagine făcută de Telescopul Spațial James Webb, publicată de NASA