Cancerul bucal ar putea fi detectat folosind creierul și antenele de lăcustă

27 06. 2022, 12:00

O echipă de cercetători de la Universitatea de Stat din Michigan, SUA, a găsit o modalitate de a folosi creierul și antenele unei lăcuste pentru a depista cancerul bucal.

Munca lor nu a fost încă evaluată inter pares, însă oamenii de știință au publicat o lucrare care descrie munca lor în serverul de preprint bioRxiv.

Cercetările anterioare au arătat că unele animale, cum ar fi câinii, pot mirosi modificările substanțelor chimice care sunt emise atunci când oamenii transpiră sau expiră. Câinii au fost testați pentru utilizarea în detectarea COVID-19 la oameni, de exemplu.

Cum detectezi cancerul bucal folosind lăcuste?

Dar creșterea, antrenamentul și păstrarea câinilor pentru o astfel de muncă implică mult timp și efort. În acest nou studiu, cercetătorii s-au întrebat dacă o astfel de muncă ar putea fi realizată mai eficient folosind o altă creatură despre care se știe că are un simț al mirosului acut: lăcusta.

A fost folosit un tip de lăcuste care se găsesc de obicei la tropice. Pe lângă corpurile lor lungi și picioarele făcute pentru sărit, acestea au antene mari pe care le folosesc pentru a detecta modificările chimice din aerul din jurul lor, scrie Phys.org.

Cercetătorii au profitat de această abilitate și au implantat chirurgical sonde în creierul mai multor specimene vii pentru a le permite să înregistreze tiparele undelor cerebrale, pe măsură ce insectele au fost expuse la gazele provenite de la cancerul bucal crescut în laborator.

Lăcustele au fost expuse la gazele emise de trei tipuri de cancer bucal care cresc în țesutul uman. Pe măsură ce gazele atingeau antenele, au fost înregistrate undele cerebrale ale insectelor.

Primul experiment care folosește un creier viu de insectă

După multe runde de teste, cercetătorii au descoperit că au fost capabili să detecteze și să recunoască diferite modele de unde cerebrale, pe măsură ce lăcustele au fost expuse la diferite tipuri de cancer și la un grup de control de celule bucale care nu erau canceroase.

Cercetătorii notează că sunt primii care au folosit un creier viu de insectă pentru a detecta cancerul bucal.

Cercetătorii observă, de asemenea, că metoda lor necesită utilizarea a 6 până la 10 lăcuste pentru a obține semnale suficient de clare pentru a fi utilizate ca sistem de detectare a cancerului. Ei plănuiesc să-și continue munca, sperând să reducă numărul la un singur creier de lăcustă.

Acest lucru, sugerează ei, i-ar putea permite sistemului să devină portabil.

Vă recomandăm să citiți și:

Creierul tău este mai „fierbinte“ decât crezi. Ce temperaturi uimitoare poate atinge?

Cum afectează fumul de țigară pielea doar prin simpla atingere?

Oasele bolnave au concentrații mai mari de plumb, au descoperit cercetătorii

Coșmarurile frecvente ar putea fi unul dintre simptomele bolii Parkinson. Iată ce spun specialiștii