Un fizician susține că ne-am putea trezi pe Marte datorită fizicii cuantice. „Improbabil nu înseamnă imposibil“
Fizicianul teoretician Michio Kaku spune că le oferă adesea studenților săi un experiment de gândire special: să calculeze probabilitatea ca mâine să se trezească pe Marte, din cauza capriciilor teoriei Universurilor multiple.
Deși întrebarea pare categoric una departe de realitate, Michio Kaku scrie într-un articol publicat în New York Times despre minunata intrigă a fizicii cuantice, care opune posibilul la probabil.
„Teoria cuantică”, scrie fizicianul teoretician, „se bazează pe ceea ce este cunoscut sub numele de principiul incertitudinii lui Heisenberg, permițând o mică probabilitate ca noi să putem exista chiar și în locuri îndepărtate din Univers, chiar și pe Marte, de exemplu”.
Astfel, având în vedere acest principiu, „există o probabilitate infimă, dar calculabilă, ca unda noastră cuantică să își croiască drum prin spațiu și timp și să ajungă acolo”.
„Realitatea, mai ciudată decât putem presupune”
Realitatea, după cum scrie fizicianul Kaku , este că „atunci când faci calculele, constați că, pentru a putea să te trezești pe Planeta Roșie, ar trebui să aștepți mai mult decât durata de viață a Universului”.
Cu toate acestea, există totuși o șansă. Folosind o serie de metafore simple, fizicianul teoretician Michio Kaku, își întărește convingerea că realitatea este, parafrazându-l pe geneticianul britanic J.B.S. Haldane, „nu doar mai ciudată decât presupunem, ci și mai ciudată decât putem presupune”.
Capriciile teoriei Universurilor multiple
Cu alte cuvinte, este incredibil de improbabil ca mâine să ne trezim pe planeta Marte. Și dacă ne-am trezi, frigul extrem și lipsa unei atmosfere respirabile ar reprezenta noi provocări cumplite pe care le-am avea de înfruntat.
Cu toate acestea, după cum remarcă fizicianul Kaku, improbabil nu înseamnă imposibil – motiv pentru care fizica cuantică și căutarea sa de a explica originile Universului până la nivelul incertitudinii cuantice face toată diferența în lumile care există, au existat sau ar putea exista în viitor, scrie Futurism.
Vă recomandăm să mai citiți și:
Roverul Perseverance a găsit gunoi pe Marte, care provine chiar de la NASA
Un „cap de șarpe“, surprins de roverul Perseverance pe Marte. Cum arată formațiunea neobișnuită?
„Ochiul lui Marte”, o nouă formațiune înfricoșătoare descoperită pe Planeta Roșie