Lumina albastră: știm că ne afectează ceasul intern, dar ce efecte are asupra pielii?
Plimbați-vă pe culoarul de îngrijire a pielii al oricărui comerciant de produse de sănătate și frumusețe și veți fi întâmpinat de o gamă uluitoare de creme și spray-uri, care promit să vă protejeze de diverse amenințări la adresa pielii. Unele dintre aceste produse promit să vă protejeze de lumina albastră.
Pentru a vedea dacă trebuie sau nu să vă faceți griji, trebuie mai întâi să explicăm ce este lumina albastră.
Lumina vizibilă reprezintă 50% din spectrul luminii solare și, după cum sugerează și numele, este singura parte a luminii care poate fi detectată de ochiul uman. Banda albastră a acestui spectru vizibil are un nivel de energie deosebit de ridicat.
Cu cât lungimea de undă este mai mare, cu atât transmite mai puțină energie. Această lumină albastră are unde foarte scurte, de înaltă energie, scrie Science Alert.
Există lumină albastră peste tot în jurul nostru. Soarele emite lumină albastră. La fel și becurile fluorescente și incandescente, telefoanele mobile, ecranele de computer și televizoarele.
Care sunt riscurile expunerii la lumina albastră?
Există tot mai multe dovezi că lumina albastră poate avea un efect dăunător asupra pielii și ochilor și poate perturba ritmul circadian (ceasul intern). De obicei, studiile care investighează impactul radiațiilor solare asupra pielii s-au concentrat asupra radiațiilor ultraviolete, în special UVB, care sunt responsabile de arsurile solare.
Efectul cel mai frecvent raportat al expunerii la lumina albastră este o creștere semnificativă a speciilor reactive de oxigen (ROS), substanțe chimice foarte reactive formate din oxigen.
Pigmentare și cancer
Prea mult ROS vă poate deteriora ADN-ul.
De asemenea, poate deteriora enzimele cheie, precum cele responsabile de repararea ADN-ului, crescând riscul de cancer.
Cercetările au arătat că lumina albastră poate induce pigmentarea (bronzarea) pe toate tipurile de piele. În timp ce mulți oameni consideră bronzul profund o trăsătură de dorit, este un marker al leziunilor pielii și al ROS.
Alți cercetători au descoperit că bronzul pielii de la lumina vizibilă (care include lumină albastră) avea o pigmentare mai închisă, care a durat mai mult în comparație cu expunerea la radiații ultraviolete.
Inflamații și îmbătrânire
Studiile au arătat, de asemenea, că lumina albastră poate activa genele asociate cu inflamația și fotoîmbătrânirea (leziuni ale pielii).
Studiile au dovedit că cremele de protecție solară tipice nu previn deteriorarea dată de o lumină albastră. De asemenea, aceste produse nu previn nici deteriorarea dată de lumina vizibilă.
În timp ce o lumină albastră pare a fi mai puțin puternică decât radiația ultravioletă, acest lucru poate fi explicat de cantitățile relativ mai mari de lumină albastră care ajung pe Pământ. UVR reprezintă aproximativ 5% din radiația solară în Marea Britanie, la prânz, vara. Lumina albastră reprezintă de trei ori mai mult, adică 15%.
Beneficiile aduse de o lumină albastră
Există și câteva efecte benefice ale luminii albastre. Aceasta a fost folosită:
- pentru a trata afecțiuni ale pielii, precum eczemele;
- este utilizată la scară largă în terapia fotodinamică.
Aceasta din urmă este utilizată pentru a trata o serie de afecțiuni ale pielii, de la acnee la cancer, și stimulează vindecarea rănilor.
Dar efectele nocive ale luminii albastre le-ar putea depăși cele pozitive pentru oamenii sănătoși.
Care este mai nocivă: lumina albastră de la soare sau cea de la ecrane?
Lumina albastră poate deteriora pielea, dar este mai puțin clar care surse de lumină albastră sunt dăunătoare pentru oameni. Lumina de la ecrane este responsabilă pentru o parte din dozele de lumină albastră pe care le primim.
Cercetările au arătat că ecranele dispozitivelor pot crește producția de ROS.
Cu toate acestea, un studiu realizat de producătorul german de produse de îngrijire a pielii Biersdorf a constatat că expunerea timp de o săptămână la lumină albastră provenită de la un ecran aflat la 30 de centimetri este echivalentă cu doar un minut de soare de vară la amiază în Hamburg, Germania.
Un alt studiu a constatat că lumina albastră de la ecrane era de 100-1.000 de ori mai puțin intensă decât lumina albastră de la soare. De asemenea, lumina de la ecrane nu a reușit să declanșeze melasma, care provoacă pete de decolorare a pielii la pacienții care suferă de această afecțiune.
Este adevărat că petrecem mai mult timp ca niciodată în fața ecranelor, dar deși ecranele pot provoca unele daune, acestea sunt nesemnificative în comparație cu expunerea la soare.
Produse cu protecție față de lumina albastră
Industria cosmetică a început să dezvolte o gamă largă de produse de îngrijire a pielii despre care mărcile susțin că previn deteriorarea cauzată de lumină albastră. Cu toate acestea, nu există un test reglementat sau standardizat pentru a evalua capacitatea unui produs de a preveni această deteriorare.
Companiile realizează teste științifice asupra acestor produse. Însă companiile pot folosi orice fel de evaluări în munca lor. Acest lucru este foarte diferit de reglementările privind cremele de protecție solară care pretind că au un factor de protecție solară (SPF). Testarea SPF este strict reglementată de Organizația Internațională pentru Standardizare (ISO). Toate produsele care pretind că au un SPF sunt supuse unui regim de testare identic.
Lipsa unei reglementări pentru produsele despre care companiile susțin că protejează de lumina albastră face imposibil ca consumatorii să facă alegeri în cunoștință de cauză cu privire la nivelul de protecție oferit și diferențele dintre produse.
Este puțin probabil ca această lipsă de reglementare să fie periculoasă pentru consumatori, dar beneficiul adus de produse poate fi limitat.
Limitați expunerea la soare!
Având în vedere dovezile despre lumina albastră emisă de ecrane, merită să priviți cu scepticism orice afirmații conform cărora un produs este necesar pentru a preveni deteriorarea cauzată de ecranul computerului sau al telefonului.
Produsele tradiționale de fotoprotecție (cum ar fi cremele de protecție solară) nu vă protejează de obicei de deteriorarea cauzată de o lumină albastră. Este încurajator că industria de îngrijire a pielii încearcă să răspundă acestei nevoi. Dar este esențial ca guvernele să facă următorul pas în proces și să dezvolte teste standardizate la nivel de industrie.
Între timp, este important să vă amintiți să limitați orice expunere la soare. S-a dovedit că utilizarea cremelor de protecție solară (sau a oricărui produs care conține o evaluare SPF) previne cancerul de piele și fotoîmbătrânirea, iar produsele care spun că oferă protecție împotriva luminii albastre ar putea oferi un beneficiu suplimentar.
Vă recomandăm să citiți și:
Un nou coronavirus a fost găsit răspândindu-se printre rozătoarele din Suedia
Ideologia politică poate fi acum identificată prin scanări cerebrale
Test de cultură generală. Care este cel mai mic os din corpul uman?
Cum îți bei cafeaua? Secretul care poate crește durata de viață cu până la 30%, potrivit unui studiu