Particulele toxice inhalate ajung de la plămâni direct la creier. Cum contribuie poluarea la leziuni neurologice?
Respirarea aerului poluat ar putea duce la transportul particulelor toxice din plămâni către creier, prin intermediul fluxului sanguin, contribuind la tulburări cerebrale și leziuni neurologice, relevă un nou studiu.
Oamenii de știință au descoperit o posibilă cale directă folosită de diverse particule fine inhalate prin circulația sângelui, cu indicii că, odată ajunse acolo, particulele rămân mai mult timp în creier decât în alte organe metabolice principale.
O echipă internațională de experți de la Universitatea din Birmingham și de la instituții de cercetare din China și-a publicat concluziile în PNAS.
Oamenii de știință au dezvăluit că au găsit diverse particule fine în fluidele cerebrospinale umane prelevate de la pacienți care au suferit tulburări cerebrale, descoperind un proces care poate avea ca rezultat faptul că substanțele toxice sub formă de particule ajung în creier.
Cum se deplasează particulele fine în organism?
Co-autorul, profesorul Iseult Lynch, de la Universitatea din Birmingham, a comentat că „există lacune în cunoștințele noastre în ceea ce privește efectele nocive ale particulelor fine din aer asupra sistemului nervos central. Această lucrare aruncă o nouă lumină asupra legăturii dintre inhalarea particulelor și modul în care acestea se deplasează ulterior în organism”.
„Datele sugerează că un număr de până la opt ori mai mare de particule fine poate ajunge la creier prin deplasarea, prin fluxul sanguin, din plămâni decât prin trecerea directă prin nas – adăugând noi dovezi privind relația dintre poluarea aerului și efectele dăunătoare ale acestor particule asupra creierului.”
Poluarea aerului este un cocktail de multe componente toxice, dar particulele (PM, în special particulele fine din mediul ambiant, cum ar fi PM2,5 și PM0,1), sunt cele mai îngrijorătoare în ceea ce privește provocarea de efecte dăunătoare asupra sănătății.
Particulele ultrafine, în special, sunt capabile să scape sistemelor de protecție ale organismului, inclusiv celulelor imunitare santinelă și barierelor biologice, scrie Medical Xpress.
Particulele care au ajuns la creier au fost greu de eliminat
Dovezile recente au evidențiat o legătură puternică între nivelurile ridicate de poluare atmosferică și neuroinflamarea accentuată, modificări asemănătoare cu Alzheimer și probleme cognitive la persoanele în vârstă și chiar la copii.
Echipa de oameni de știință a descoperit că particulele inhalate pot intra în fluxul sanguin după ce traversează bariera aer-sânge – ajungând în cele din urmă la creier și ducând astfel la deteriorarea barierei aer-sânge și a țesuturilor înconjurătoare. Odată ajunse în creier, particulele au fost greu de eliminat și au fost reținute mai mult timp decât în alte organe.
Descoperirile lor oferă noi dovezi în stabilirea riscurilor pe care le prezintă poluarea cu particule pentru sistemul nervos central, dar cercetătorii recomandă mai multe investigații privind mecanismul prin care particulele fine ambientale inhalate ajung la creier.
Vă recomandăm să mai citiți și:
Poluarea cauzată de rachetele spațiale schimbă compoziția atmosferei. Cum ne afectează?
9 milioane de oameni, uciși de poluare în fiecare an. Care sunt cele mai afectate țări?
Cum modifică poluarea aerului țesutul pulmonar și favorizează apariția cancerului?
Poluarea aerului, asociată cu un risc mai mare de a dezvolta boli autoimune