Un studiu al cercetorilor de la UT Southwestern, din SUA, a identificat o nouă funcție pentru o proteină numită TAO2, care pare a fi cheia pentru inhibarea multiplicării virusului gripal, virus care îmbolnăvește milioane de indivizi din întreaga lume în fiecare an și ucide sute de mii.
Concluziile au fost publicate în PNAS.
„Aceste rezultate creează noi strategii pentru inhibarea multiplicării virusului gripal, oferind o cale potențială pentru dezvoltarea de noi antivirale împotriva gripei”, a spus dr. Beatriz Fontoura, profesor de biologie celulară la UT Southwestern, al cărei laborator studiază interacțiunea dintre Virușii ARN, cum ar fi virusul gripal A, cu gazdele lor.
Studiul a fost condus de Dr. Fontoura, împreună cu dr. Shengyan Gao și dr. Melanie H. Cobb.
Pentru a se înmulți, virusul gripal preia părți din nucleul celulei gazdă cunoscute sub numele de pete nucleare, care apoi îi oferă virusului un mediu pentru a-și exprima genele.
Dr. Fontoura și colegii ei, printre care se află și experți în biologie celulară, biologie moleculară și farmacologie, au identificat un rol nou în reglarea ansamblului și a funcției speckle nucleare pentru kinaza TAO2, o proteină implicată în transferul grupurilor de fosfat către alte proteine.
„Am descoperit că TAO2 este necesară pentru menținerea integrității fizice și a funcțiilor petelor nucleare. Printre funcțiile petelor nucleare se numără reglarea pașilor cheie în expresia genelor, care sunt uzurpate de virusul gripal pentru a sprijini multiplicarea virală”, a spus dr. Fontoura.
„În consecință, prin scăderea nivelurilor de TAO2 am putut inhiba multiplicarea virusului gripal fără a provoca efecte toxice majore celulei gazdă”, spunea ea, citată de Phys.org.
Vă recomandăm să citiți și:
Majoritatea mutațiilor genetice „tăcute” sunt dăunătoare. Ce implicații complexe are descoperirea?
Cum procesează creierul căldura drept durere? Noi indicii despre tulburările cerebrale
Un nivel crescut de testosteron îi ajută pe bărbații șomeri să-și găsească mai ușor serviciu
„Mâini reci, inimă caldă”. De ce femeile „simt frigul” mai mult decât bărbații?