Riscul de depresie și schizofrenie ar putea crește din cauza fumatului
Cercetătorii de la Universitatea Bristol, din Marea Britanie, au descoperit o legătură între fumat și riscul de depresie și schizofrenie.
Potrivit acestora, riscul de depresie și schizofrenie asociat fumatului se prezintă după cum urmează: fumatul crește riscul de a dezvolta schizofrenie cu 53%-127% și pe cel de a dezvolta depresie cu 54%-132%.
Sunt necesare mai multe cercetări pentru a identifica mecanismul din spatele acestora asocieri și sunt necesare mai multe dovezi pentru alte afecțiuni de sănătate mintală, cum ar fi anxietatea sau tulburarea bipolară.
Dovezile prezentate la Congresul Internațional al Colegiului Regal al Psihiatrilor au fost împărtășite cu guvernul, care elaborează în prezent un nou Plan de control al tutunului pentru publicare în cursul acestui an.
Riscul de depresie și schizofrenie printre fumători
De asemenea, Congresul va primi date noi privind numărul fumătorilor cu afecțiuni de sănătate mintală. Numărul de fumători este mult mai mare în cazul persoanelor cu probleme de sănătate mintală, iar printre cei 6 milioane de fumători din Anglia se estimează că:
- 230.000 de fumători au boli mintale severe (de exemplu, schizofrenie și tulburare bipolară);
- 1,6 milioane au depresie și anxietate.
Aceste analize sunt oportune, deoarece guvernul ia în considerare recomandările Khan Review pentru viitorul Plan de control al tutunului pentru a duce la îndeplinire planul Smokefree 2030.
O evaluare independentă
Evaluarea independentă realizată de Javed Khan a fost comandată de secretarul de stat pentru a ajuta guvernul să identifice cele mai eficiente intervenții pentru reducerea fumatului și pentru a-i sprijini pe oameni să renunțe la fumat definitiv.
Una dintre cele 15 recomandări ale lui Khan a fost că sunt necesare măsuri pentru a aborda problema fumatului și a sănătății mintale.
„Nu mai există nicio îndoială că fumatul este rău pentru sănătatea mintală și acest lucru trebuie să fie o prioritate în viitorul Plan de control al tutunului. Cei care lucrează cu persoane cu afecțiuni de sănătate mintală trebuie să înțeleagă și să abordeze cercul vicios al efectelor bidirecționale, prin care simptomele bolii mintale determină persoanele să fumeze mai mult și să aibă mai multe șanse de a deveni dependenți”, a declarat profesorul Marcus Munafo, profesor de psihologie biologică la Universitatea Bristol și unul dintre autorii raportului.
„În același timp, fumatul crește, de asemenea, riscul de boli mintale ulterioare și exacerbează simptomele de sănătate mintală. Reducerea fumatului va îmbunătăți nivelurile generale de sănătate mintală, precum și sănătatea fizică”, a continuat Munafo.
Sprijin pentru fumătorii cu probleme de sănătate mintală
Alături de raport, o publicație comună a Action on Smoking and Health (ASH) și Centrul de Implementare a Sănătății Mintale Publice al Colegiului Regal al Psihiatrilor stabilește modul în care poate fi abordat fumatul în domeniul sănătății mintale publice pentru a reduce nivelurile de sănătate mintală precară.
NHS s-a angajat să ofere sprijin pentru fumătorii din secțiile de sănătate mintală și pentru cei care accesează sprijin în comunitate, dar acest lucru se limitează în mare parte la cei cu boli mintale severe, notează Medical Xpress.
„Dependența de fumat nu este ceva banal; provoacă vătămări grave atât corpului, cât și minții. Fumătorii cu afecțiuni de sănătate mintală pot renunța cu sprijinul potrivit din partea profesioniștilor din domeniul sănătății. Este de datoria noastră, ca psihiatri, să le oferim ajutorul de care au nevoie pentru a reuși”, a spus Dr. Adrian James, președintele Colegiului Regal al Psihiatrilor.
Pentru a reduce riscul de depresie și schizofrenie trebuie să existe un plan
„Renunțarea la fumat mi-a schimbat viața în bine, atât fizic, cât și psihic. A fost șocant să aflu că fumatul ar fi putut fi unul dintre motivele depresiei mele. Ca fumător, știam că fumatul îmi dăunează sănătății, dar când vremurile erau grele, era ușor să mă gândesc că mă ajută din punct de vedere mental; toată lumea ar trebui să știe că exact opusul este adevărat”, spune Joanne Hart, o fostă fumătoare care și-a revenit după depresie.
„Analiza Khan se numește „Making Smoking Obsolete” (Să facem ca fumatul să devină demodat, n.r.); acest lucru nu poate fi realizat dacă îi ignorăm pe cei peste un milion de fumători cu probleme de sănătate mintală. În timp ce NHS a început să le ofere sprijin pentru a renunța celor cu boli mintale severe, există puține prevederi pentru cei cu afecțiuni comune de sănătate mintală, cum ar fi depresia și anxietatea; este nevoie de un plan”, a declarat Deborah Arnott, director executiv al ASH.
Vă recomandăm să citiți și:
Semnalul care duce la autodistrugerea celulelor, descoperit de cercetători
De câți bani avem nevoie pentru o viață ideală? Răspunsul dat de majoritatea oamenilor
O nouă tehnologie oferă posibilități inovatoare pentru tratamentul pacienților cu HIV
Stresul accelerează îmbătrânirea sistemului imunitar. Cum am putea combate efectele dramatice?