O nouă procedură pentru tratarea bolilor de ochi? Cercetătorii au dezvoltat un microac demn de filme de groază
Poate părea ca un scenariu de filme de groază, dar pentru a trata anumite boli sunt necesare injecții efectuate direct în ochi.
Procesul nu numai că sună groaznic, dar de fapt există destul de multe lucruri care ar putea decurge cum nu se poate mai prost. Spre exemplu, există endoftalmita, o infecție bacteriană cauzată de bacteriile care intră în gaura în care a intrat acul.
Mai mult decât atât, puteți deteriora țesutul ocular prin injectarea repetată. Și mai rău, celulele tumorale ar putea pluti prin gaura nou făcută și s-ar putea răspândi în alte zone. Având toate acestea în minte, o echipă internațională de cercetători a dezvoltat un nou sistem, potențial mai bun, pentru administrarea medicamentelor la ochi fără aceste complicații, indică Science Alert.
Noua tehnică a funcționat bine în testele preclinice, dar din păcate pentru coșmarurile noastre, încă implică ace pentru ochi. „Această nouă îmbunătățire a tratamentului de administrare a medicamentelor poate evita problemele asociate cu utilizarea acelor pentru a trata bolile de ochi grave”, a spus unul dintre cercetători, directorul Institutului Terasaki pentru Inovare Biomedicală, Ali Khademhosseini.
O procedură de tratament demnă de filmele de groază
Termenul științific pentru injectarea ochiului este „injecție intravitreală”, deoarece plasează medicamentul în corpul vitros – lichid asemănător jeleului care umple globul ocular. Este folosit pentru a trata o serie de boli, inclusiv degenerescenta maculară legata de vârstă – AMD și boala oculară diabetică. În prezent, tratamentul constă în injecții multiple ale unui medicament numit anti-VEGF în substanța asemănătoare jeleului din ochi.
Deci, în loc să se bazeze pe mai multe injecții cu risc de infecție în cadrul tratamentelor, echipa a creat un microac ultrasubțire care rămâne de fapt în ochi și în cele din urmă se biodegradează. Microacul are un „dop” de hidrogel pentru a sigila gaura creată și eliberează treptat medicamentul în interiorul zonei ochilor.
Cercetătorii – care proveneau în mare parte din instituții din Coreea de Sud – au testat noul sistem în câteva moduri. Mai întâi, echipa a injectat microacele în ochii porcilor. Acest lucru a arătat că orificiul a fost sigilat după injecție, iar medicamentul – în acest caz, un colorant violet s-a răspândit prin ochi, așa cum sa prezis.
Testarea pe porci
Mai apoi, echipa a făcut un pas mai departe, introducând microac în porcii vii. Echipa nu a găsit nicio scurgere sau inflamație la fața locului, iar șapte zile mai târziu, vârful acului era încă fixat în siguranță. „Este de remarcat, de asemenea, faptul că semnalul fluorescent al rodaminei B a fost evident chiar și în țesuturile retiniene mai adânci și în epiteliul pigmentar retinian la cel mai îndepărtat loc de la vârful microacului cu auto-obturare”, scrie echipa în noua lor lucrare.
„Aceste date indică faptul că medicamentul model de la vârful microacului auto-conectat a fost dispersat cu succes prin vitros și retină”. Ca de obicei, în cazul acestor tipuri de experimente, este un drum lung de parcurs înainte să se injecteze un microac biodegradabil auto-conectat la optometristul local.
Designul va avea nevoie de studii mai lungi pe modele animale pentru a asigura siguranța și, în cele din urmă, va fi supus unor studii clinice pentru a confirma dacă este sigur și la oameni. Dar deocamdată, aceasta este o descoperire interesantă și ar putea oferi o soluție puțin mai puțin oribilă la o problemă foarte îngrozitoare.
Vă mai recomandăm și:
Cercetătorii au descoperit că plantele încalcă regulile biochimiei și „iau decizii în secret”
Ce zile vor fi caniculare și când se întorc ploile? Prognoza anunțată de meteorologi
Un medicament comun pentru epilepsie poate cauza malformații la naștere. Care sunt cauzele?
80% dintre mașinile Ferrari vor fi electrice și hibride până în 2030