Este laptele bun pentru dinții tăi? Poate contribui la oase mai puternice? Care este adevărul din spatele acestui mit?
Atunci când te gândești la dinți și oase puternice, probabil că te gândești la laptele de vacă. Totuși, este laptele bun pentru dinții tăi sau există modalități prin care acesta poate să fie dăunător?
Cu mai mulți oameni care optează pentru o dietă pe bază de plante, alternativele vegane la laptele de vacă – care au o compoziție nutrițională similară – sunt la cerere. Dar dieta vegană este mai accesibilă decât oricând și multe alimente de bază vegane, cum ar fi tempeh, sunt bogate în calciu, ceea ce înseamnă că nu trebuie să te bazezi pe laptele de vacă pentru a obține doza zilnică, indică Live Science.
Au fost consultați experții cu privire la modul în care laptele poate afecta sănătatea dentară și au fost colectate cele mai bune sfaturi pentru îngrijirea orală eficientă.
Laptele este o sursă excelentă de calciu și fosfor, care sunt minerale pe care organismul le folosește pentru întreținerea oaselor și a dinților. De asemenea, sunt utilizați pentru contracțiile musculare – inclusiv bătăile inimii, dar și pentru coagularea normală a sângelui. Calciul este cel mai abundent mineral găsit în organism, iar 98% din acesta este stocat în scheletul nostru, pe care corpul nostru îl folosește ca rezervor pentru remodelarea constantă a oaselor de-a lungul vieții.
Pentru o bună sănătate dentară, trebuie să vă asigurați că luați suficient calciu în fiecare zi pentru a umple acest rezervor, deoarece acesta este ceea ce corpul folosește pentru a face smalț și dentină. Medicul stomatolog Sunita De Zoysa explică că laptele este bogat într-o varietate de minerale care contribuie la o bună sănătate dentară. „Laptele conține câteva minerale, vitamine și proteine utile, ceea ce îl face o băutură fantastică pentru sănătatea și dinții tăi”, spune ea.
„Laptele conține și proteine de cazeină care formează o peliculă protectoare pe suprafața dinților tăi, acționând pentru a proteja împotriva cariilor. Conține, de asemenea, vitamina D, care ajută la absorbția calciului și a fosforului din dieta dumneavoastră, precum și la repararea dentinei deteriorate și la combaterea bolilor gingiilor, ajutând sistemul imunitar și reducând inflamația gingiilor.”
Pe lângă faptul că este bogat în calciu, laptele este bogat în zahăr numit lactoză – pe care unii oameni nu o pot digera. Dacă sunt consumate prea aproape de ora de culcare și fără a vă spăla pe dinți, aceste zaharuri vor acționa ca orice alt zahăr și vor contribui la dezvoltarea cariilor dentare. Bacteriile din gura noastră iubesc zahărul și produc acizi care dizolvă smalțul în timp, motiv pentru care este recomandat să vă spălați dinții chiar înainte de culcare.
Doctorul stomatolog Tarun Nagpal explică faptul că calciul este important pentru copiii în creștere. „Laptele de vacă este o sursă excelentă de calciu, care este esențială în timpul copilăriei pentru creșterea și dezvoltarea dinților și oaselor”, spune el. „Atunci când suntem adulți și dinții noștri sunt formați complet, beneficiul laptelui devine mai superficial decât o necesitate.”
De Zoysa mai spune că laptele este util ca băutură de protecție a smalțului dacă este consumat după masă. „Unul dintre cele mai importante lucruri despre lapte este că ajută la neutralizarea atacurilor de acid sau de zahăr, așa că este o băutură utilă de consumat imediat după masă sau gustare”, spune ea. „Ca produs lactat, stimulează, de asemenea, producția de salivă, care, datorită compoziției sale, are proprietăți antimicrobiene și capacitate de neutralizare, dar mai este și este utilă în prevenirea cariilor dentare și a bolilor gingiilor.”
În timp ce laptele este cea mai cunoscută sursă de calciu, multe alimente conțin mineralul din abundență. Unele, cum ar fi alternativele de carne și laptele fără lactate, sunt îmbogățite cu calciu: laptele de ovăz și laptele de cocos sunt alternative bune pe bază de plante al laptelui de vacă.
Unele surse de calciu fără lactoză includ:
De Zoysa spune că laptele este considerat o băutură bună pentru dinții tăi datorită „biodisponibilității” calciului pe care îl conține. „Laptele, ca și alte produse lactate, este o sursă ușoară de calciu, iar tipul care se găsește în lapte este ușor absorbit de organism”, spune ea. „Alte produse lactate, cum ar fi laptele și brânza, conțin și calciu ușor de absorbit. Opțiunile de lactate cu conținut scăzut de grăsimi conțin adesea un nivel similar de calciu.”
Ea mai adaugă: „Dacă sunteți alergic la laptele de vacă sau aveți intoleranță la lactoză, există surse alternative de calciu, inclusiv băuturi și alimente îmbogățite cu calciu, de exemplu lapte de soia, lapte de migdale, cereale, legume cu frunze de culoare verde închis – de exemplu, kale, spanac și soia.”
Test de cultură generală. Ce culoare are laptele de hipopotam?
Un „cap de șarpe“, surprins de roverul Perseverance pe Marte. Cum arată formațiunea neobișnuită?
Nu bei lapte? Un nutriționist explică cum să-ți iei doza zilnică de calciu și alți nutrienți
Arheologii au descoperit un șantier naval unic din epoca vikingă