Expunerea repetată la uragane este legată de simptome psihologice adverse, conform unui nou studiu
Expunerea repetată la uragane, fie că este directă, indirectă sau mediatică, este legată de simptome psihologice adverse și poate fi asociată cu probleme crescute de sănătate mintală.
Primul studiu de acest tip a fost condus de cercetătorii de la Universitatea din California, Irvine, din SUA; rezultatele, publicate în JAMA Network Open, sunt esențiale pentru înțelegerea impactului psihologic al dezastrelor naturale recurente, în special în contextul amenințării crescânde a schimbărilor climatice.
Mai degrabă decât să devină aclimatizați la expunerea repetată la uragane, rezultatele au demonstrat că, în timp, răspunsurile oamenilor la uraganele ulterioare devin mai negative.
Oamenii nu se vor obișnui cu expunerea repetată la uragane
„Arătăm că oamenii nu sunt susceptibili să se obișnuiască cu dezastrele naturale legate de climă, care vor crește în frecvență și severitate în anii următori”, a declarat prof. Dana Rose Garfin.
„Rezultatele noastre sugerează o potențială criză de sănătate mintală asociată cu cei care au experimentat în mod direct furtuna sau cunosc pe cineva care a făcut-o, precum și cu cei care au petrecut câteva ore informându-se din mass-media despre uragan”, a completat ea.
Studiul a fost realizat de Garfin și de către colegele ei, Roxane Cohen Silver, E. Alison Holman, Rebecca Thompson și Gabrielle Wong-Parodi.
Irma și Michael
Potrivit Medical Xpress, echipa a evaluat rezidenții din Florida în orele dinainte ca uraganul Irma să ajungă la uscat și a examinat aceleași persoane din nou după uraganele Irma și Michael pentru a detecta orice schimbări de sănătate mintală care ar fi putut avea loc în timp.
Ambele au fost furtuni de categoria 5 care au lovit succesiv: uraganul Irma în septembrie 2017 și uraganul Michael în octombrie 2018.
Echipa a descoperit că expunerea repetată la amenințarea uraganelor catastrofale a fost legată de simptome de stres post-traumatic, depresie, anxietate/frică și îngrijorare continuă. La rândul lor, aceste simptome psihologice au fost asociate cu deficiențe sociale și profesionale mai mari, incluzând dificultatea de a interacționa cu ceilalți și de a îndeplini sarcini de lucru și alte activități zilnice.
După expunerea repetată la uragane, „unele suferințe sunt normale”
„Unele suferințe sunt normale în urma unor evenimente traumatice și extrem de stresante”, a spus Garfin.
„Cei mai mulți oameni se vor recupera și vor arăta rezistență în timp. Cu toate acestea, pe măsură ce uraganele catastrofale legate de climă și alte dezastre naturale, cum ar fi incendiile și valurile de căldură, escaladează, acest proces natural de vindecare poate fi perturbat de expunerea repetată la amenințări”, explică ea.
„Mai mult, am urmărit oamenii longitudinal de-a lungul a două sezoane de uragane, iar datele noastre arată că, pe măsură ce oamenii se confruntă cu mai multe evenimente de-a lungul timpului, simptomele psihologice se acumulează și se intensifică, potențial prevestind o criză de sănătate mintală”, a continuat cercetătoarea.
Rolul rețelelor sociale și al presei
Anxietatea poate fi un răspuns adaptativ la dezastre și îi poate motiva pe oameni să ia măsuri de protecție pentru a se pregăti pentru următorul eveniment, au spus membrii echipei, și le recomandă cercetărilor viitoare să exploreze cum să folosească această reacție în moduri care să nu agraveze bolile de sănătate mintală.
Realizatorii studiului cred, de asemenea, că legătura strânsă dintre consumul de media și dificultăți sugerează că rețelele sociale și instituțiile de presă pot avea un rol esențial în comunicarea eficientă a riscului de suferință crescută odată cu expunerea repetată la amenințări.
Vă recomandăm să citiți și:
Depistarea tuberculozei, mai ușoară cu un nou test de sânge
Oamenii cu alergii alimentare par să aibă un risc mai mic de infectare cu SARS-CoV-2