Home » Știință » De câți bani avem nevoie pentru o viață ideală? Răspunsul dat de majoritatea oamenilor

De câți bani avem nevoie pentru o viață ideală? Răspunsul dat de majoritatea oamenilor

De câți bani avem nevoie pentru o viață ideală? Răspunsul dat de majoritatea oamenilor
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 17.06.2022

De câți bani ai nevoie pentru a-ți îndeplini absolut toate dorințele și să trăiești o viață ideală? Răspunsul pentru majoritatea oamenilor, potrivit unui nou studiu, este 10 milioane de dolari (sau 8,6 milioane de lire sterline), însă nu și pentru americani, care spun că au nevoie de cel puțin 100 de milioane de dolari, iar uneori chiar insistă asupra sumei de 100 de miliarde de dolari.

Contrar așteptărilor că toată lumea vrea să fie cât mai bogată cu putință, academicienii de la Universitățile din Bath, Bath Spa și Exeter, Marea Britanie au descoperit că majoritatea oamenilor ar fi fericiți cu doar câteva milioane.

Un studiu care a inclus aproape 8.000 de oameni din toată lumea a ajuns la concluzia că, în 86% dintre țări, majoritatea oamenilor au considerat că pot trăi o viață ideală cu 10 milioane de dolari sau chiar mai puțin.

Americanii, cei mai lacomi atunci când vine vorba de bani?

În Argentina, India și Russia, peste 50% dintre oameni au spus că ar putea trăi o viață ideală cu 1 milion de dolari sau mai puțin. În schimb, majoritatea americanilor au spus că ar avea nevoie de cel puțin 100 de milioane de dolari sau mai mult pentru o viață ideală, iar 31,7% au declarat că ar avea nevoie de cel puțin 100 de miliarde de dolari, acesta fiind cel mai popular răspuns.

În Regatul Unit, cel mai popular răspuns (26%) a fost 1 milion de dolari și majoritatea oamenilor au spus că 10 milioane de dolari sau mai puțin ar fi suficient pentru a trăi o viață ideală. 13% au spus că ar vrea 100 de miliarde de dolari sau mai mult, potrivit The Guardian.

Un principiu economic de bază care nu este adevărat

„Un principiu economic de bază potrivit căruia toată lumea este motivată de dorințe nelimitate, blocată într-o cursă consumeristă și visând să acumuleze cât mai multă bogăție cu putință, nu este adevărat”, arată studiul publicat în jurnalul Nature Sustainability.

„Credința în acest principiu a avut, de asemenea, consecințe devastatoare pentru sănătatea planetei. Creșterea continuă a bogăției individuale și dezvoltarea economică nesfârșită au avut un preț usturător. Pe măsură ce bogăția a crescut, la fel s-a întâmplat cu poluarea și utilizarea resurselor”, mai arată studiul.

Deși cifrele din răspunsurile cele mai comune par sume impresionante, „atunci când luăm în considerare faptul că reprezintă idealul de bogăție al unei singure persoane de-a lungul întregii sale vieți, sumele sunt relativ moderate”, a explicat dr. Paul Bain, cercetător coordonator de la Universitatea din Bath.

Tot mai mulți politicieni și formatori de opinie solicită introducerea unor taxe pe bogăție

„Ideologia nevoilor nelimitate, atunci când este înfățișată drept natura umană, poate crea presiune socială pentru oameni să cumpere mai mult decât vor cu adevărat. O viață ideală pentru majoritatea oamenilor este relativ moderată. Această descoperire ar putea ușura din punct de vedere social presiunea asupra oamenilor, aceștia reușind să se alinieze cu ceea ce îi face cu adevărat fericiți. De asemenea, cercetările ar putea susține politice mai benefice pentru planetă”, a adăugat Bain.

Studiu apare în contextul în care tot mai mulți politicieni și formatori de opinie solicită introducerea unor taxe pe bogăție peste tot în lume, astfel încât să fie eliminată discrepanța „colosală” dintre cei mai bogați și cei mai săraci din societate.

Vă mai recomandăm să citiți și: 

Zeci de studii arată că banii oferiți fără obligații îmbunătățesc considerabil calitatea vieții

Cel mai bun suc pentru o viață lungă. Cum ne ajută să fim mai relaxați și mai puțin stresați?

Speranţa de viaţă a românilor, a doua cea mai mică din UE. La cât a ajuns?

Numărul optim de pași zilnici pentru o viață lungă și sănătoasă nu este 10.000

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase