Gaura neagră cu cea mai rapidă creștere din ultimii 9 miliarde de ani. Care sunt concluziile cercetătorilor?
Astronomii cred că au descoperit gaura neagră cu cea mai rapidă creștere din ultimii 9 miliarde de ani.
Gaura neagră supermasivă consumă echivalentul unui Pământ în fiecare secundă și are o masă de 3 miliarde de sori, potrivit estimărilor. Oamenii de știință au descoperit un quasar extrem de luminos, un obiect luminos alimentat de o gaură neagră supermasivă, folosind SkyMapper Southern Sky Survey – un telescop de 1,3 metri în Coonabarabran, New South Wales.
Obiectul – J114447.77-430859.3, sau pe scurt J1144 – este de 7.000 de ori mai luminos decât toată lumina din Calea Lactee. Unul dintre cercetătorii din cadrul studiului, Dr. Christopher Onken de la Universitatea Națională Australiană, a spus că gaura neagră supermasivă se află „mai mult sau mai puțin la jumătatea Universului”, indică The Guardian.
O gaură neagră supermasivă
„Lumina pe care o vedem din gaura neagră în creștere călătorește către noi de aproximativ 7 miliarde de ani”, a spus el. Big Bang-ul a avut loc în urmă cu aproximativ 13,8 miliarde de ani. J1144 a fost cel mai luminos quasar din ultimii 9 miliarde de ani de istorie cosmică, precizează oamenii de știință.
Există și alte găuri negre de dimensiuni similare „dar toate tind să fie mult mai devreme în istoria universului, unde fuziunile dintre galaxii au fost mult mai frecvente”, a spus Onken. Motivul luminozității neobișnuite a lui J1144 este încă neclar. „Poate că două galaxii mari s-au ciocnit și au canalizat o multitudine de gaz spre gaura neagră”, a spus Onken.
„Oamenii au căutat aceste găuri negre în creștere încă de la începutul anilor 1960”, a spus el, adăugând că aproximativ 880.000 dintre ele au fost descoperite și catalogate până în prezent. „Faptul că ceva atât de strălucitor a scăpat de multe, multe căutări care au fost efectuate de-a lungul anilor este destul de remarcabil.”
Ce este atât de special la J1144?
De ce J1144 a scăpat de descoperire atât de mult timp se poate datora parțial poziției sale pe cerul nopții. „Din punct de vedere istoric, oamenii au evitat să privească foarte aproape de planul epocii Calei Lactee, deoarece există atât de multe stele, sunt atât de multe elemente distorsionante, încât ar fi foarte greu să găsești ceva mai îndepărtat”, a spus Onken.
„Au existat căutări care au încetat să se uite la 25 de grade… sau chiar la 20 de grade depărtare de planul Căii Lactee. Această sursă este la 18 grade distanță.” În timp ce găurile negre nu sunt vizibile în sine – gravitația lor este atât de mare încât nici măcar lumina nu le poate scăpa – ele sunt observabile datorită materiei care se învârte în jurul lor.
Dr. Fiona Panther, un astronom de unde gravitaționale de la Universitatea din Australia de Vest, care nu a fost implicat în cercetare, a descris găurile negre drept „mâncători foarte, foarte dezordonați… dacă există o mulțime de gaz și praf care sunt împinse în gaura neagră, de fapt va scuipa mult din ea. „De obicei, va fi eliminat în jeturi masive… quasarii sunt un tip special de jet cu găuri negre”, a spus ea. Aproape fiecare galaxie din univers are o gaură neagră supermasivă în centru, a spus Panther.
Noi descoperiri
„Dacă ai lua Soarele și l-ai micșora într-o gaură neagră… am fi într-o noapte perpetuă, dar mișcările planetelor în jurul Soarelui nu s-ar schimba foarte mult, deoarece masa nu s-ar schimbat.” „Calea Lactee, propria noastră galaxie, are o gaură neagră care este de 4 milioane de ori mai mare decât Soarele”, a spus Onken.
J1144 este suficient de luminos pentru a fi vizibil pentru astronomii amatori. „Dacă vrei să-l vezi cu ochiul, atunci probabil că ai nevoie de un telescop cu o diametru de 30 până la 40 centimetri”, a spus Onken. J1144 a fost văzut pentru prima dată de Adrian Lucy, un doctorand, în timp ce căuta perechi apropiate de stele binare în Calea Lactee.
Vă mai recomandăm și:
Extratereștrii ar putea trăi în jurul stelelor pitice albe din Calea Lactee, susține un fizician
Prima fotografie cu Sagittarius A*, gaura neagră supermasivă din centrul galaxiei noastre
Un pui albinos de broască țestoasă de Galapago a fost prezentat lumii
Moartea liliecilor în turbinele eoliene poate avea consecințe de amploare