Fumatul de canabis te face mai prietenos și mai puțin lacom, spune un cercetător

16 06. 2022, 13:00

Știința aduce o veste bună pentru o parte dintre oameni. Fumatul de canabis te face mai prietenos și mai puțin lacom.

Într-un studiu recent, publicat în jurnalul Scientific Reports, cercetătorii de la Universitatea din New Mexico, SUA, au descoperit dovezi că consumul de canabis îi face pe oameni mai empatici și mai puțin motivați de bani.

Deși studiul s-a concentrat pe „prosocialitatea” consumului de canabis (adică „actul intenționat de a contribui la bunăstarea altor oameni), autorul principal, Jacob Vigil, a spus că este interesat să reîncadreze modul în care alți cercetători abordează studiul „ierbii”.

Latura mai puțin studiată avută de fumatul de canabis

„Ei îi văd pe consumatorii de canabis nemotivați sau îi văd dependenți sau poate cred că își pierd din vedere obiectivele. Fumatul de canabis nu a fost niciodată abordat în mod obiectiv pentru a vedea ce se întâmplă, înainte de a face interpretări negative”, a declarat Vigil pentru The Paper, un site nonprofit de știri.

Echipa lui Vigil i-a supus pe niște studenți la o „baterie de teste psihologice” și, de asemenea, le-a testat urina pentru THC, cel mai psihoactiv ingredient din canabis.

„Am descoperit că persoanele care au consumat recent canabis au arătat niveluri mai ridicate de comportamente pro-sociale și măsurători mai ridicate ale empatiei; coeficientul de empatie a fost semnificativ statistic pentru două grupuri, alături de ceea ce cercetătorii numesc ‘fundamente morale’. Acestea sunt practic tipurile de idealuri la care ne gândim atunci când justificăm ce este corect și ce este greșit”, a spus el, potrivit Futurism.

Studii anterioare

Un studiu din 2016 a constatat o corelație între fumatul de „iarbă” și o motivație mai mică de a merge la muncă pentru bani. Potrivit lui Vigil, acesta poate fi un lucru bun.

„Acest lucru este demonstrat prin cercetări formale. Creierul consumatorilor de canabis este mai puțin probabil să se lumineze atunci când li se arată o reprezentare a semnului dolarului în comparație cu cei care nu consumă canabis. Oamenii care nu consumă canabis devin mai entuziasmați atunci când văd un semn de dolar, iar acest lucru a fost interpretat de cercetătorii în dependență ca fiind un lucru negativ”, a adăugat el.

Majoritatea studiilor despre canabis făcute până în prezent fie se concentrează pe utilizările sale medicinale.

Alte studii s-au concentrat pe aspecte și experiențe negative:

– unele pe nivelurile sale relative de dependență,

– altele pe corelarea cu notele scăzute de la facultate,

– pe asocierea cu tulburările schizo-afective

– și pe alte boli psihiatrice.

O nouă nișă de cercetare

Toată această cercetare a lăsat puțin loc pentru aspectele sociale și psihologice pozitive avute de fumatul de canabis și bine cunoscute de mulți utilizatori, făcând ca cercetători precum Vigil să poată crea o nouă nișă.

Cercetarea canabisului, a spus Vigil pentru The Paper, „a fost de obicei abordată de oameni, de la cercetătorii în dependență și așa mai departe, care consideră consumul de canabis ca fiind un comportament problematic”.

Vă recomandăm să citiți și:

Cum ne face creierul mai inteligenți decât alte animale? O nouă cercetare oferă un răspuns neașteptat

Compuși anti-cancer foarte specifici, identificați printr-o nouă tehnologie

Un nou coronavirus a fost găsit răspândindu-se printre rozătoarele din Suedia

Ideologia politică poate fi acum identificată prin scanări cerebrale