Medicii care dezvoltă un tratament experimental împotriva cancerului au fost extrem de încântați atunci când au observat că fiecare pacient din cadrul unui studiu restrâns a intrat în remisiune, astfel că boala lor a devenit nedetectabilă.
Publicat în New England Journal of Medicine, studiul arată cum toți cei 12 pacienți participanți care au primit un tratament experimental pentru cancerul rectal au intrat în remisiune fără să aibă nevoie de chimioterapie.
„Cred că este pentru prima oară în istoria cancerului când se întâmplă așa ceva”, a declarat Luis Diaz Jr, cercetător la Centrul Oncologic Memorial Sloan Kettering (MSK), New York, SUA.
Așa cum a fost detaliat și într-un comunicat de presă al centrului oncologic, participanții la studiu au avut parte de o surpriză incredibilă atunci când, după șase luni de tratament imunoterapeutic, au aflat de la medicii lor că au intrat în remisiune.
Primul pacient, pe nume Sascha, se pregătea să plece la New York pentru a primi radioterapie atunci când a fost sunată de medicul oncolog Andrea Cercek, care a transmis că pacientul a fost „uluit și în al nouălea cer” după ce a primit veștile.
„Este incredibil de satisfăcător să primești aceste lacrimi de bucurie și mesaje de la pacienții din studiu care și-au terminat tratamentul și au realizat că vor putea să-și păstreze toate funcțiile normale ale corpului pe care credeau că le vor pierde din cauza radiației sau intervenției chirurgicale”, a spus Cercek.
Medicii de la MSK au vrut să afle dacă imunoterapia poate trata cancerul, însă nu s-au așteptat să funcționeze atât de bine. Mai mult, medicii nu s-au așteptat ca niciunul dintre cei 12 pacienți să nu aibă reacții adverse la medicament, cunoscut drept dostarlimab.
Dostarlimab acționează ca un inhibitor, care „eliberează o celulă imună astfel încât aceasta poate recunoaște și ataca celulele canceroase”, potrivit echipei.
Descoperirea este importantă, însă cel mai probabil nu va fi un leac miraculos. Așa cum au precizat jurnaliștii de la New York Times, 1 din 5 persoane care folosește dostarlimab suferă o reacție alergică, iar până la 5% dintre pacienți pot avea reacții severe, cum ar fi slăbiciune musculară și dificultăți de mestecat și înghițit.
Dr. Alan Venook, specialist în cancer colorectal de la Universitatea din California, care nu a fost implicat în studiu, a precizat pentru NYT că lipsa de efecte adverse înseamnă că „fie nu au tratat suficient pacienții sau, cumva, aceste tipuri de cancer sunt pur și simplu diferite”.
Venook nu este singurul sceptic în privința rezultatelor. Studiul a fost restrâns, cu doar 12 participanți, și încă nu a fost reprodus, potrivit Futurism.
Într-un editorial publicat în New England Journal of Medicine, odată cu studiul inițial, dr. Hanna Sanoff, oncolog gastrointestinal la Universitatea din Carolina de Nord care nu a fost implicat în cercetări, a scris că studiul „mic dar convingător” are nevoie de mai mult timp înainte ca medicii să înțeleagă pe deplin rezultatele.
Compuși anti-cancer foarte specifici, identificați printr-o nouă tehnologie
Medicamentele comune pentru cancerul de prostată, mai puțin sigure decât se credea până acum
Un virus experimental împotriva cancerului a fost injectat într-un pacient pentru prima dată
Un studiu important a descoperit că produsele lactate pot favoriza creșterea riscului de cancer