Apariția frecventă a coșmarurilor mai târziu în viață ar putea să fie un simptom pentru boala Parkinson, arată un nou studiu.
Visele tulburătoare au fost asociate multă vreme cu afecțiunile neurologice, în special la bărbați, dar acesta este primul studiu care investighează dacă aceste simptome sunt un semn pentru boala Parkinson sau un element rezidual al acestei afecțiuni, indică Science Alert.
Urmărind starea de sănătate a 3.818 de bărbați în vârstă cu funcționare tipică a creierului, timp de 12 ani, cercetătorii au descoperit că cei care au experimentat coșmaruri frecvente aveau de două ori mai multe șanse de a dezvolta boala Parkinson. Cele mai multe dintre diagnostice au apărut în primii cinci ani de studiu.
Rezultatele sugerează că adulții în vârstă ar putea fi testați pentru Parkinson, întrebându-i despre conținutul viselor lor. Intervențiile timpurii ar putea fi apoi utilizate pentru a ajuta la oprirea posibilei apariții a simptomelor fizice, cum ar fi tremuratul, rigiditatea și lentoarea în mișcări.
Una dintre cele mai mari provocări ale bolii Parkinson este diagnosticarea timpurie. Până când majoritatea oamenilor își dau seama că au boala, au pierdut deja între 60 și 80 la sută din neuronii care eliberează dopamină dintr-o parte a trunchiului lor cerebral. În plus, un studiu anterior al aceluiași cercetător a descoperit că pacienții cu vise supărătoare au de cinci ori mai multe șanse de a prezenta o progresie rapidă a bolii.
„Deși poate fi cu adevărat benefic să se diagnosticheze din timp boala Parkinson, există foarte puțini indicatori de risc și mulți dintre aceștia necesită teste spitalicești costisitoare sau sunt foarte frecvente și nespecifice, cum ar fi diabetul”, explică neurologul Abidemi Otaiku de la Universitatea din Birmingham, Regatul Unit.
„În vreme ce este nevoie de mai multe studii pentru a putea progresa în acest domeniu, identificarea semnificației coșmarurilor arată că indivizii care trec prin schimbări ale viselor la vârste înaintate – fără nici un declanșator evident – ar trebui să apeleze la un medic”.
Legătura dintre somn și boala Parkinson este una asupra căreia cercetătorii au efectuat multe analize în ultimii ani. Aproape un sfert din cei afectați de această condiție acuză prezența coșmarurilor – din momentul diagnosticării, iar alții vorbesc despre prezența coșmarurilor cu până la 10 ani înainte de diagnostic.
Studiile anterioare sugerează că persoanele cu boala Parkinson au de patru ori mai multe șanse de a experimenta coșmaruri frecvente decât cele din populația generală. Pacienții cu Parkinson au, de asemenea, mai multe șanse să dezvolte tulburări de somn cu mișcarea rapidă a ochilor, care fac ca visele să fie recreate fizic în timpul nopții.
Cu toate acestea, până acum, nu a fost clar dacă aceste simptome au fost un produs secundar al Parkinsonului sau al prodromului – care este termenul pe care oamenii de știință îl folosesc pentru simptomele minore care„apar înainte ca simptomele majore să se manifeste.
Cercetarea actuală ajută la clarificarea acestei distincții prin urmărirea unui eșantion mare de bărbați în vârstă de peste un deceniu. În cadrul studiului, participanții cu vise stresante frecvente auto-raportate au avut de două ori mai multe șanse de a dezvolta Parkinson în decurs de 12 ani.
Mai mult decât atât, în primii patru ani ai studiului, visele tulburătoare frecvente au fost asociate cu o creștere de șase ori a riscului de a dezvolta boala neurologică. Fără cercetări suplimentare pentru măsurarea activității creierului în timpul somnului, este greu de spus ce se întâmplă la nivel biologic cu pacienții care suferă de coșmaruri și care au boala Parkinson.
Bărbații cu Parkinson tind să aibă vise mai tulburătoare decât femeile cu Parkinson, dar de ce se întâmplă așa este încă un mister. O ipoteză este că debutul tardiv al coșmarurilor este un semn precoce al neurodegenerării la unii bărbați.
Femeile sunt mult mai predispuse să experimenteze coșmaruri obișnuite la începutul vieții, dar după vârsta de 65 de ani, bărbații încep să ajungă din urmă. Poate că ceva se schimbă în cortexul frontal, care reglează emoțiile în timpul somnului, pe măsură ce creierul masculin îmbătrânește.
Cercetătorii intenționează acum să folosească electroencefalografia pentru a-și da seama care ar putea fi acel ceva.
Scanerele cerebrale ultra-puternice i-ar putea ajuta pe cei cu Parkinson. Iată cum!
Cercetătorii lucrează la bacteria ce va produce un medicament pentru Parkinson
Telefoanele mobile ar putea cauza Alzheimer, arată un studiu