Nivelurile mai ridicate de testosteron îi pot ajuta pe bărbații șomeri să-și găsească mai ușor un serviciu, iar pe cei angajați să-l păstreze.
Asta a relevat un nou studiu, publicat în Economics and Human Biology. Studiul amplu, longitudinal, a confirmat studiile anterioare care leagă testosteronul cu succesul la locul de muncă, deși motivul exact pentru care se întâmplă asta este încă necunoscut.
Testosteronul, hormonul sexual masculin responsabil pentru dezvoltarea caracteristicilor masculine tipice și pentru stimularea creșterii musculare, a fost larg legat de diverși factori sociali și economici, printre care de o poziție mai înaltă în ierarhia socială a unui grup și un succes mai mare la locul de muncă, scrie IFL Science.
De asemenea, hormonul este legat de o serie de trăsături cognitive și de personalitate, cum ar fi agresivitatea, asumarea de riscuri, motivația și chiar abilitatea numerică.
Dar nivelurile de testosteron afectează și modul în care te descurci pe piața muncii? O echipă de cercetători de la Institutul Max Planck pentru Cercetări Demografice, din Germania, a vrut să afle răspunsul la exact această întrebare.
Luând un eșantion de peste 2.000 de bărbați angajați și de peste 110 șomeri din Regatul Unit, cercetătorii le-au examinat testosteronul seric, precum și statutul de angajare pe o perioadă de doi ani între 2011 și 2013, pentru a identifica potențialele legături.
A fost înregistrat progresul participanților pe piața muncii, inclusiv faptul dacă bărbații șomeri și-au găsit serviciu și dacă bărbații angajați au rămas la locul de muncă.
Rezultatele au arătat că atât în grupurile de bărbați care erau șomeri, cât și în grupurile de bărbați angajați, nivelurile mai ridicate de testosteron au fost legate de un risc redus de șomaj. Efectul a fost mai substanțial în grupul șomerilor, ceea ce indică faptul că testosteronul poate crește capacitatea unor bărbați de a-și găsi de lucru.
Cercetătorii admit că nu știu exact motivul pentru care testosteronul ar putea fi legat de găsirea unui loc de muncă, dar există o serie de teorii.
S-a demonstrat în studiile pe gemeni că hormonii au un rol în nivelul veniturilor, precum și într-o serie de trăsături de personalitate asociate de obicei cu un succes mai mare.
Testosteronul a fost legat de comportamentul pro-social, ceea ce le poate permite celor cu un nivel de testosteron seric mai ridicat să-și construiască rețele mai mari, o abilitate vitală pe actuala piață a muncii. În mod similar, testosteronul poate crește comportamentele competitive și asertivitatea, ceea ce poate fi de bun augur pentru candidații la un interviu.
Fiind un studiu corelațional, rezultatele trebuie interpretate cu prudență. Autorii admit că nivelul de testosteron fluctuează în mod regulat și nu este clar dacă aceste rezultate vor rămâne valabile pe o perioadă mai lungă de timp sau dacă fluctuațiile generale pe termen scurt și mediu sunt de vină pentru rezultate.
Pe lângă asta, dimensiunea eșantionului de angajați este semnificativ mai mare decât a celuilalt grup, astfel încât poate fi dificil să se ajungă la o concluzie cu privire la bărbații șomeri.
Vă recomandăm să citiți și:
Copii mai inteligenți, datorită jocurilor video. Ce au descoperit cercetătorii?
Medicamentele comune pentru cancerul de prostată, mai puțin sigure decât se credea până acum
Un studiu de la Harvard a identificat cinci obiceiuri simple care prelungesc viața cu până la 10 ani
Mamele de gemeni nu sunt mai fertile, ci doar norocoase, arată o nouă analiză