Home » Știință » Sarea, cheia vieții pe Pământ și mai departe. Cum afectează locuibilitatea unei planete?

Sarea, cheia vieții pe Pământ și mai departe. Cum afectează locuibilitatea unei planete?

Publicat: 08.06.2022

Compoziția atmosferei, în special abundența gazelor cu efect de seră, influențează clima Pământului, iar acum, cercetătorii au descoperit că prezența sării poate avea un impact asupra locuibilității Pământului și a altor planete.

Oamenii de știință de la Universitatea Purdue, conduși de Stephanie Olson, profesor asistent de științe terestre, atmosferice și planetare, au descoperit recent că prezența sării în apa de mare poate avea, de asemenea, un impact major asupra locuibilității Pământului și a altor planete.

Echipa a folosit un model climatic pentru a investiga climatele existente în lumile cu diferite cantități de sare dizolvată în apa de mare, pentru a prezice că oceanele mai sărate tind să ducă la climate mai calde și, prin urmare, pot ajuta la capacitatea unei planete de a găzdui viața.

Cum afectează cantitatea de sare dizolvată în apa de mare clima planetară?

Stephanie Olson este profesor asistent de științe terestre, atmosferice și planetare, la Universitatea Purdue. El studiază evoluția vieții și a mediului terestru pentru a ghida căutarea vieții în alte părți ale Universului.

Mai exact, acest nou studiu, publicat în Geophysical Research Letters, s-a axat în mod specific pe felul în care cantitatea de sare dizolvată în apa de mare afectează clima planetară.

Constatările oamenilor de știință au fost că oceanele mai sărate tind să ducă la climate mai calde.

Ingredientul cheie pentru locuibilitatea timpurie a Pământului

Astfel, această sare poate fi ingredientul cheie pentru locuibilitatea timpurie a Pământului în trecutul îndepărtat, când Soarele era mai puțin strălucitor.

Această descoperire nouă se poate aplica și în cazul mediilor existente pe alte planete din Univers, permițând, eventual, ca viața dincolo de Sistemul nostru Solar să existe mai departe de steaua gazdă decât se credea până acum.

Această lucrare a beneficiat, în plus, și de participarea la NASA Nexus for Exoplanet System Science (NExSS) și Network for Ocean Worlds (NOW), scrie EurekAlert.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Cercetătorii cred că ne apropiem de nivelul de inteligență necesar pentru viața interplanetară

Elementul cheie care a dus la apariția vieții pe Pământ, existent și pe Marte. Ce au descoperit cercetătorii?

Telescopul spațial James Webb va studia două „Super-Pământuri” ciudate

O nouă descoperire surprinzătoare schimbă tot ce știam despre originile vieții pe Pământ

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase