Compuși anti-cancer foarte specifici, identificați printr-o nouă tehnologie
Cercetătorii de la Colegiul de Medicină Baylor și Spitalul de Copii din Texas, SUA au identificat compuși anti-cancer foarte specifici, care interferează cu așa-numitele proteine BD implicate în boală.
Acești compuși anti-cancer, numiți inhibitori BET BD1, reprezintă un punct de plecare în dezvoltarea unor medicamente împotriva cancerului mai eficiente și cu mai puține efecte secundare.
Echipa scrie în Proceedings of the National Academy of Sciences că noua abordare dezvoltată la Centrul Baylor pentru Descoperirea Medicamentelor (CDD) permite screeningul a miliarde de compuși simultan și identifică cu precizie molecule puternice asemănătoare medicamentelor care se leagă de proteina canceroasă.
Un avantaj cheie al acestei abordări este prețul: această abordare are o fracțiune din costul metodelor anterioare. În experimentele de laborator cu celule, noii inhibitori BD1 au avut o puternică activitate anti-leucemică.
Compuși anti-cancer găsiți folosind o tehnologie nouă
„Proteinele care conțin BD sunt implicate în cancer, inflamație, boli infecțioase și tulburări metabolice și au apărut ca potențiale ținte pentru medicamente într-o varietate de boli”, a spus dr. Joanna Yi, unul dintre autorii principali ai studiului și profesor asistent de hematologie/oncologie pediatrică la Baylor și la Spitalul de Copii din Texas.
„Peste un deceniu de cercetări au arătat că inhibitorii BD pot ajuta la controlul creșterii cancerului; totuși atunci când au fost testați în studii clinice, unii au avut efecte secundare și eficacitate limitată, stopând dezvoltarea clinică ulterioară. Acest lucru a încurajat grupul nostru să caute inhibitori de BD mai eficienți”, a declarat ea.
„Pentru a identifica noi inhibitori, am profitat de un instrument inovator, mai rapid și mai rentabil de descoperire a medicamentelor, numit Tehnologia chimică codificată cu ADN, care ne permite să analizăm miliarde de compuși”, a spus dr. Ram K. Modukuri, cercetător în cadrul Departamentului de Patologie și Imunologie și CDD la Baylor și prim autor al studiului.
Metoda mai des folosită pentru descoperirea medicamentelor, numită screening cu randament ridicat, implică screeningul a cel mult un milion de compuși anti-cancer în eprubete individuale. Spre deosebire de aceasta, folosind tehnologia de chimie codificată cu ADN, echipa a reușit să analizeze 4 miliarde de molecule codificate cu ADN într-o singură eprubetă.
Rezultatele noii tehnologii
„Tehnologia de chimie codificată cu ADN ne-a permis să identificăm un compus care este foarte selectiv pentru BD1. Este de aproximativ 2.000 de ori mai bun la inhibarea BD1 decât la inhibarea altor BD umane”, a spus Modukuri.
„Procesul de tehnologie chimică codificată cu ADN implică analiza simultană a miliarde de molecule, fiecare marcată cu un cod de bare ADN”, a declarat Dr. Martin Matzuk, profesor și președinte de patologie și imunologie și director al Centrului pentru Descoperirea medicamentelor de la Baylor.
„Moleculele care se ‘lipesc’ de proteină sunt identificate prin secvențierea codului de bare ADN atașat. Aceasta este o metodă rapidă de descoperire a medicamentelor, iar studiul nostru demonstrează potențialul său enorm de a găsi candidați unici pentru medicamente anti-cancer”, a continuat el.
Un pas înainte pentru medicamente anti-cancer
Pentru a înțelege mai bine de ce inhibitorul lor BD1 iese în evidență față de alți inhibitori, echipa și-a unit forțele cu dr. Choel Kim, profesor asociat de farmacologie și biologie chimică. Cercetătorii au efectuat studii moleculare 3D pentru a determina locația precisă a proteinei BD1 de care se leagă inhibitorul BD1, scrie Medical Xpress.
Ei au descoperit că inhibitorul BD1 se leagă de o zonă de mică adâncime a proteinei BD1; acest lucru nu se observă la alți inhibitori BD1. Această descoperire reprezintă o nouă oportunitate de a explora alți inhibitori selectivi ai BD1.
„Căutăm compuși extrem de specifici, puternici și eficienți, cu efecte secundare reduse, pe care îi putem folosi în clinică. Suntem gata să testăm acești compuși pe modele animale pentru a le evalua siguranța și eficacitatea, ceea ce este cu un pas mai aproape de studiile clinice”, a spus Yi.
Vă recomandăm să citiți și:
Oamenii cu alergii alimentare par să aibă un risc mai mic de infectare cu SARS-CoV-2
Medicii au transplantat o ureche imprimată 3D, făcută chiar din celulele pacientului
Cel mai bun suc pentru o viață lungă. Cum ne ajută să fim mai relaxați și mai puțin stresați?