Cele mai sănătoase băuturi care îți întăresc oasele în timp ce îmbătrânești
Probabil că ați auzit că puteți construi oase mai puternice dacă beți un pahar de lapte în fiecare zi sau dacă vă plimbați și vă mențineți corpul în mișcare pe măsură ce îmbătrâniți.
Cu toate acestea, există câteva băuturi simple care vă pot ajuta să vă creșteți aportul de calciu și să le serviți oaselor substanțele nutritive de care au nevoie pentru a crește puternice, indiferent de vârstă.
Principalii nutrienți care sunt cruciali pentru oase puternice includ calciu, vitamina D, magneziu, vitamina K, fosfor, bor, vitamina C și potasiu. În cea mai mare parte, o dietă bine echilibrată și diversificată vă poate oferi toate lucrurile bune pentru nevoile oaselor – în special alimente comune, cum ar fi fructele, legumele, leguminoasele, nucile, semințele și proteinele slabe – dar s-ar putea să trebuiască să depuneți mai multă muncă pe măsură ce îmbătrâniți, potrivit nutriționistelor Lyssie Lakatos și Tammy Lakatos Shames, The Nutrition Twins.
Iată patru dintre cele mai bune băuturi pe care le puteți consuma zilnic pentru a avea oase mai puternice pe măsură ce îmbătrâniți.
1. Smoothie cu prune uscate
Un smoothie de prune uscate va fi cel mai benefic pentru întărirea oaselor dacă folosiți prune întregi.
Prunele uscate conțin substanțe nutritive precum vitamina K, fosfor, bor și potasiu, care lucrează pentru a ajuta la susținerea structurii osoase a organismului și pentru a vă proteja oasele de degradare pe măsură ce îmbătrâniți.
„Cercetările continuă să arate că acestea ajută la susținerea oaselor sănătoase la bărbați și femei și că, de fapt, consumul a 5-6 prune uscate în fiecare zi poate ajuta la prevenirea pierderii oaselor„, spun The Nutrition Twins.
2. Ceaiul verde
O altă băutură care vă păstrează oasele puternice pe măsură ce îmbătrâniți este ceaiul verde, „datorită antioxidanților săi puternici și a altor compuși care reduc stresul oxidativ”, explică nutriționistele.
„Se crede că unele componente bioactive ale ceaiului verde ar putea reduce riscul de fractură prin îmbunătățirea densității minerale osoase și susținerea creșterii osoase”.
„Ceaiul verde conține, de asemenea, fluor, care este necesar pentru oase puternice și ajută la încetinirea progresiei osteoporozei”, care este o afecțiune în care oasele corpului devin slabe, fragile și foarte vulnerabile la fracturi.
3. Sucuri verzi
Nu numai că verdețurile cu frunze servesc nevoilor zilnice ale corpului – cum ar fi vitaminele, mineralele și fibrele – există, de asemenea, multe verdețuri care pot contribui la o structură osoasă sănătoasă și puternică.
Sucul verde trebuie să conțină multe legume verzi solide – cum ar fi pătrunjel, coriandru, salată verde, varză kale – care pot furniza calciu vegetal pentru construirea oaselor, spune The Nutrition Twins, potrivit EatThis.
Verdețurile folosite în mod obișnuit în sucurile verzi sunt foarte bogate în vitamina C, care ajută la formarea colagenului pentru a vă întări și mai mult oasele.
„Legumele verzi sunt, de asemenea, bogate în vitamina K, care are un rol important în întărirea oaselor și în stimularea formării lor, ceea ce înseamnă că ajută la întărirea matricei osoase”, au constatat The Nutritions în revista Bone Reports.
4. Chefir
Chefirul este o băutură fermentată probiotică, care se obține în mod tradițional prin adăugarea de boabe de chefir la laptele de vacă sau de capră. Deși poate fi făcut fără lapte cu alte alternative dulci – cum ar fi apa de cocos sau laptele de cocos – acestea nu vor oferi aceleași beneficii nutritive ca și cel pe bază de lapte, relatează Healthline.
Această băutură „s-a demonstrat că îmbunătățește densitatea minerală osoasă, având în vedere că o cană conține 9 grame de proteine, calciu, fosfor, precum și vitamina D”, explică The Nutrition Twins.
Vă recomandăm să mai citiți și:
Băutura care îți împiedică oasele să îmbătrânească. Cât de des o consumi?
Cercetătorii au reușit să creeze „materiale vii” din băutura fermentată Kombucha
Apa cu lămâie, o băutură miraculoasă? Iată care sunt beneficiile reale
Cea mai bună băutură pentru a combate pierderea memoriei, potrivit unui nou studiu