Un medicament împotriva HIV ajută la stabilirea conexiunilor între amintiri
S-a demonstrat că un medicament folosit în tratarea HIV îmbunătățește conexiunile dintre amintiri la șoarecii în vârstă. Descoperirile ar putea ajuta la devoalarea modului în care evenimentele contextuale sunt accesate în creierul uman și de ce acest lucru devine tot mai greu pe măsură ce îmbătrânim.
Medicamentul cunoscut sub denumirea de Maraviroc, acționează la nivelul unei proteine celulare cunoscută ca CCR5, care se află pe suprafața globulelor albe din sânge. Când virusul HIV se conectează cu unul dintre acești receptori, poate intra în celule și mai apoi se poate replica. Dar medicamentul ajunge acolo înaintea virusului, blocând intrarea, indică Science Alert.
Și nu face doar atât. În 2019, cercetătorii au descoperit că medicamentul Maraviroc poate ajuta neuronii să stabilească conexiuni mai bune în urma unui atac cerebral. În prezent, un alt studiu pe șoareci a atras atenția asupra mecanismului de funcționare al acestui medicament, inclusiv asupra efectelor pe care le are asupra celulelor implicate în procesul memoriei.
Formarea amintirilor
Pe măsură ce șoarecii îmbătrânesc, s-a observat că manifestarea CCR5 în neuroni se intensifică. Hipocampul este nucleul formării de amintiri de la nivelul creierului. Dar o creștere a CCR5 face mai dificil pentru neuroni să stabilească conexiuni bazate pe context. De fapt, atunci când cercetătorii au comparat șoarecii care manifestau CCR5 cu cei de la polul opus, au descoperit că ultimul grup era mai eficient în stabilirea de legături între amintiri.
Amintirile din acest caz se bazau pe frică. Soarecii au fost luați din mediul cu care se obișnuiseră și puși într-un mediu/context nou – A. Mai târziu, au fost duși într-un alt context/mediu – B. La două zile după, le-a fost administrat un șoc în contextul B. Au mai trecut două zile, iar animalele au fost puse din nou în mediul A pentru a vedea dacă erau pregătiți pentru un șoc.
Unii șoareci din cadrul studiului au fost introduși în mediul A și mediul B la o distanță de cinci ore. Alții au fost inserați în ambele medii, cu o distanță de timp de una, două, respectiv șapte zile. Printre șoareceii obișnuiți, cercetătorii au remarcat rate mai mari de „înghețarea” la contactul cu mediul A, ceea ce însemna frică. Dar printre șoarecii cu un nivel mai mare de manifestare al CCR5, frica se manifesta mult mai puțin.
Ce spune nivelul de CCR5 despre formarea amintirilor?
Niciunul dintre șoareci nu a reușit să lege contextul A de contextul B la fel de eficient atunci când inserțiile au fost separate de două sau mai multe zile. Numai când CCR5 a fost eliminat la unii șoareci, animalele au reușit să facă acest lucru. Această fereastră temporală, conturată de CCR5, există probabil astfel încât nu toate amintirile din creier să se conecteze. Unele trebuie separate pentru a menține eficiența, acesta fiind probabil rolul CCR5 în învățarea contextuală: ne ajută să uităm informațiile neimportante.
Pe măsură ce un mamifer înaintează în vârstă, CCR5 scapă oarecum de sub control și într-un anumit punct, chiar și contextele care sunt relativ apropiate nu mai pot fi asociate. La șoarecii mai bătrâni, inabilitatea de a lega mediul A de B s-a putut inversa cu Maraviroc. „Spre deosebire de șoarecii din grupul de control, animalele care au fost tratate cu Maraviroc au arătat unele semne de asociere a amintirilor”, menționau autorii studiului.
„Astfel, blocarea CCR5 cu Maraviroc ameliorează deficitul din asocierea amintirilor la șoarecii de vârsta a doua. Toate aceste rezultate sugerează că exprimarea CCR5 are un rol în astuparea ferestrei temporale din legarea amintirilor, ca și deficiențele care pot apărea cu înaintearea în vârstă”. Dacă aceste descoperiri se aplică și la oameni, atunci CCR5 ar putea deveni o țintă eficientă pentru cei cu astfel de probleme.
Vă mai recomandăm și:
„Codul secret” din spatele unui tip crucial de memorie a fost dezvăluit
Cercetătorii au descoperit modul în care creierul conectează amintirile
Oamenii de știință ar fi găsit veriga lipsă dintre lumea primordială și viața modernă
Cinci alimente cheie pentru a crește puterea creierului. Cât de des le consumi?