Cinci alimente cheie pentru a crește puterea creierului. Cât de des le consumi?
Creierul nostru ne face ceea ce suntem, dictează fiecare mișcare pe care o facem și fiecare decizie pe care o luăm, așa că este vital să avem grijă de acest organ.
La fel ca toate organele din corpul nostru, putem face acest lucru prin dietă.
Totuși, ce alimente putem introduce pentru a ne menține materia cenușie la putere maximă?
1. Peștele gras, cel mai cunoscut aliment pentru stimularea creierului
Consumul regulat de pește gras, cum ar fi somonul, sardinele sau macroul, este cel mai cunoscut supliment alimentar pentru stimularea puterii creierului.
Cheia constă în grăsimile omega-3 EPA și DHA, pe care aceste tipuri de pește le conțin din abundență. Aceste grăsimi acționează protejând creierul de deteriorarea celulară, precum și încurajând creșterea de noi celule cerebrale.
Ca atare, omega-3 este legat de o serie întreagă de beneficii cognitive, inclusiv îmbunătățirea memoriei, ajutor în cazul depresiei și reducerea șanselor de apariție a bolilor degenerative, cum ar fi Alzheimer.
2. Cerealele integrale aduc multe beneficii
Folosirea alternativelor de cereale integrale în dietă are multe beneficii pentru sănătate, unul dintre acestea fiind creșterea puterii creierului. Pentru ca acesta să mențină o performanță optimă, are nevoie de un flux constant de glucoză.
Spre deosebire de cerealele rafinate, care provoacă o creștere bruscă a nivelului de zahăr, cerealelor integrale le ia mai mult timp să se descompună și eliberează încet conținutul de zahăr, perfect pentru ceea ce are nevoie creierul tău.
3. Broccoli, o sursă bogată de acid folic
Toate legumele închise la culoare ajută la sănătatea creierului, dar broccoli este cel mai bun.
Acesta are concentrații neobișnuit de mari atât de vitamina K, cât și de colină, despre care s-a demonstrat că sporesc capacitatea cognitivă și, respectiv, memoria.
Broccoli este, de asemenea, o sursă bogată de acid folic, despre care se știe că are multe beneficii, cum ar fi reducerea riscului de Alzheimer și combaterea depresiei.
4. Afinele ajută de la sănătatea cardiovasculară
Se crede că aceste fructe de pădure gustoase ajută de la sănătatea cardiovasculară, până la reducerea riscului multor forme de cancer, și s-a demonstrat, de asemenea, că sunt benefice și pentru sănătatea creierului.
Antioxidanții care abundă în afine se adună în jurul zonelor creierului legate de inteligență, ceea ce duce la creșterea capacității cognitive, precum și la reducerea problemelor mintale mai târziu în viață, scrie SciTechDaily.
5. Roșiile, un antioxidant puternic?
Roșiile conțin cantități mari de licopen carotenoid, care s-a demonstrat că acționează ca un antioxidant puternic. Se crede că licopenul previne multe tipuri de leziuni în creier și reduce probabilitatea apariției multor forme de demență.
Există un beneficiu dacă adăugați roșii gătite în dietă, deoarece gătitul permite o absorbție mai ușoară a licopenului. Cu toate acestea, roșiile crude oferă în continuare un impuls semnificativ pentru sănătate, așa că, dacă preferați să nu le gătiți, acestea vor face în continuare minuni pentru puterea creierului.
Vă recomandăm să mai citiți și:
Dieta mediteraneană ar putea „învinge depresia”. Cum influențează alimentele starea de spirit?
Dieta longevității. Ce alimente trebuie să consumi dacă vrei să trăiești cât mai mult posibil?
Ce alimente îți oferă cea mai multă energie? „Sursa de combustibil preferată de organism”