În insula Spitsbergen din Arctica norvegiană, se află Seiful global de semințe Svalbard – cunoscut sub numele de Seiful Apocalipsei. Seiful stochează duplicate de semințe în pungi de aluminiu etanșe, pentru a proteja rezervele de alimente ale lumii împotriva pierderii acestora în cazul unor dezastre.
Sistemul nu este perfect, căci a fost deja inundat din cauza schimbărilor climatice. Acum, Lonestar plănuiește să stocheze datele umanității în tuburi de lavă subterane de pe Lună.
„Este de neconceput pentru mine că ne păstrăm cele mai prețioase bunuri, cunoștințele și datele noastre, pe Pământ, unde declanșăm bombe”, a declarat fondatorul și directorul general al Lonestar, Christopher Stott, pentru The Register. „Trebuie să ne punem activele în afara planetei noastre, unde le putem păstra în siguranță”.
Echipa a anunțat în aprilie că a încheiat contracte pentru primele două misiuni, în cadrul cărora primul centru de date va fi amplasat pe Lună, scrie IFL Science.
„Datele sunt cea mai mare monedă de schimb creată de rasa umană”, a declarat Stott într-un comunicat de presă. „Depindem de ele pentru aproape tot ceea ce facem și sunt prea importante pentru noi, ca specie, pentru a le stoca în biosfera tot mai fragilă a Pământului. Cel mai mare satelit al Pământului, Luna noastră, reprezintă locul ideal pentru a stoca în siguranță viitorul nostru.”
Lonestar a aranjat un spațiu în cadrul misiunii IM-1 a Intuitive Machines, o misiune privată care va plasa un modul de aterizare pe Lună, pentru a efectua un test inițial de software, stocând o cantitate mică de date pe modul de aterizare timp de două săptămâni. Apoi intenționează să „zboare cu prima lor încărcătură utilă completă de servicii de date pe misiunea IM-2 a Intuitive Machine până la polul lunar”, unde vor efectua teste de încărcare și descărcare.
Ideea este ca viitoarele servere să poată comunica cu Pământul, precum și să stocheze informații pe care nu vrem să le pierdem.
„Dacă nu facem acest lucru, ce se va întâmpla cu datele noastre de pe Pământ?”, a adăugat Stott.
„Banca de semințe s-a inundat din cauza efectelor schimbărilor climatice. Este, de asemenea, susceptibilă de alte forme de distrugere, cum ar fi războiul sau atacurile cibernetice. Trebuie să avem un loc unde să ne păstrăm datele în siguranță”.
Aceasta nu este prima dată când oamenii de știință au propus stocarea pe Lună a unor cunoștințe importante despre Pământ.
Pe lângă problemele evidente, temperatura pe Lună fluctuează de la 106°C în timpul zilei la -183°C pe timp de noapte, iar Luna nu își protejează suprafața de radiațiile cosmice în același mod ca și atmosfera terestră. Aici intervin tuburile de lavă, care asigură o temperatură stabilă și împiedică o mulțime de radiații să ajungă la servere.
Cei de la Lonestar nu sunt singurii care analizează această idee, deși cu un scop diferit. Agenția spațială italiană, ca parte a programului NASA Artemis Moon, a însărcinat Thales Alenia Space să vină cu propuneri pentru centre de date pe Lună. O parte a programului Artemis constă în realizarea unei prezențe permanente pe Lună, sau a unei baze lunare pe termen lung.
Imagini spectaculoase! Cum s-a văzut Calea Lactee în timpul eclipsei totale de Lună Sângerie?
O premieră în explorarea spațială. Oamenii de știință au crescut plante în solul de pe Lună
„Anomaliile magnetice” care protejează gheața de pe Lună. Cum explică cercetătorii fenomenul?