Planetele sistemelor stelare binare ar putea găzdui forme de viață extraterestră

25 05. 2022, 10:00

This browser does not support the video element.

Aproape jumătate dintre stelele de dimensiunea Soarelui sunt binare. Potrivit cercetărilor de la Universitatea din Copenhaga, Danemarca, sistemele planetare din jurul stelelor binare ar putea fi foarte diferite de cele din jurul stelelor singulare. Asta indică noi ținte în căutarea formelor de viață extraterestră.

Având în vedere că singura planetă locuită cunoscută (Pământul) orbitează Soarele, sistemele planetare din jurul stelelor de dimensiuni similare sunt ținte firești pentru astronomii care încearcă să găsească viață extraterestră. Un nou rezultat de la Universitatea din Copenhaga indică faptul că sistemele planetare sunt formate într-un mod foarte diferit în jurul stelelor binare în comparație cu cele din jurul stelelor singulare, cum este cazul Soarelui.

„Rezultatul este interesant pentru că, de acum înainte, căutarea formelor de viață extraterestră va beneficia de numeroase instrumente extrem de puternice. Cercetările îmbunătățesc semnificația înțelegerii modului în care planetele se formează în jurul diferitelor tipuri de stele. Astfel de rezultate ar putea indica locuri deosebit de interesante pentru posibila existență a vieții”, a explicat profesorul și coordonatorul de proiect Jes Kristian Jørgensen, de la Institutul Niels Bohr, Universitatea din Copenhaga.

Noua descoperire a fost făcută cu ajutorul ALMA

Noua descoperire a fost făcută cu ajutorul observațiilor telescoapelor ALMA din Chile cu o stea binară tânără, aflată la aproximativ 1.000 de ani-lumină depărtare de Terra. Sistemul stelar binar, NGC 1333-IRAS2A, este înconjurat de un disc de praf și gaz. Observațiile pot oferi oamenilor de știință un instantaneu dintr-un anumit punct al evoluției sistemului stelar binar. Cu toate acestea, echipa a combinat observațiile cu simulări computerizate.

Însă, sistemul stelar observat este încă prea tânăr pentru ca planetele să se fi format, astfel că echipa speră să obțină mai multe observații de la ALMA, permițând investigarea formării sistemelor planetare, potrivit EurekAlert.

„Chiar și cometele joacă un rol în evoluția vieții”

„Cel mai probabil, chiar și cometele joacă un rol în crearea posibilităților pentru evoluția vieții. Cometele au adesea un conținut ridicat de gheață și molecule organice. Putem deduce că moleculele organice sunt păstrate în comete în epoci în care o planetă este stearpă, iar mai târziu coliziunile cometelor vor introduce molecule în suprafața planetei”, a precizat Jes Kristian Jørgensen.

ALMA (Atacama Large Millimeter/submillimeter Array) nu este un singur instrument, ci 66 telescoape care funcționează în coordonare. Asta permite o rezoluție mai bună decât cea obținută de la un singur telescop.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Roverul Perseverance a ajuns în cel mai bun loc pentru viața antică de pe Marte

Cheia pentru viața dincolo de Pământ? Dinamica lumilor oceanice ar putea fi controlată de rotația lor

Misterul unei supernove. O explozie gigantică din Univers dezvăluie secrete despre viața stelelor

Unul dintre cei mai buni candidați din Sistemul Solar pentru viața extraterestră prezintă semne de apă lichidă