Antenele de satelit imprimate 3D pot fi realizate în spațiu cu ajutorul luminii solare
Antenele de satelit imprimate 3D pot fi făcute în spațiu cu ajutorul luminii solare, folosind o nouă tehnică brevetată care promite să elimine părțile voluminoase ale satelitului care ocupă prea mult spațiu într-o rachetă.
Metoda de a crea antenele de satelit imprimate 3D, dezvoltată de compania de tehnologie japoneză Mitsubishi Electric Corporation, folosește un tip special de rășină care se transformă într-un material solid rigid atunci când este expusă la radiațiile ultraviolete solare prezente în spațiu.
Compania a demonstrat până acum doar modul în care tehnologia funcționează în condiții spațiale simulate într-o cameră de testare. Cercetătorii Mitsubishi au imprimat o antenă de 16,5 centimetri lățime care a funcționat în teste la fel de bine ca o antenă de satelit convențională, notează Space.com.
Antenele de satelit imprimate 3D ar putea rezolva mai multe probleme
Sensibilitatea antenelor este direct legată de dimensiunea acestora; cu cât antena este mai mare, cu atât detectează și transmite mai bine un semnal. Dar dimensiunea devine o problemă atunci când trebuie lansate pe orbită, deoarece o antenă mare ocupă mult spațiu într-o rachetă.
De asemenea, antenele trebuie să fie robuste pentru a supraviețui vibrațiilor din timpul lansării, ceea ce le face grele. Și cu cât un satelit este mai greu, cu atât costă mai mult să fie lansat.
Componentele care sunt imprimate 3D în spațiu pot fi mult mai ușoare și mai subțiri, deoarece nu trebuie să reziste la vibrațiile lansării.
Așadar, imprimând 3D antenele direct în spațiu, operatorii nu numai că ar economisi bani, deoarece sateliții lor ar fi mai ușori, ei ar putea, de asemenea, să doteze sateliți mult mai mici cu antene mult mai mari decât este posibil în prezent.
Tehnologia de imprimare a structurilor mari în spațiu
Tehnologia, a spus compania, deschide calea pentru „imprimarea 3D a structurilor foarte mari în spațiu”, care nu ar încăpea deloc într-o rachetă.
Rășina fotosensibilă este, de asemenea, rezistentă la căldură și poate supraviețui la temperaturi de până la 400 de grade Celsius, ceea ce este mai mult decât sunt nevoie să suporte navele spațiale pe orbita Pământului.
„Proiectele de antene pentru nave spațiale sunt provocatoare din cauza cerințelor lor contradictorii de putere mare și greutate redusă”, a spus compania în declarație.
„Puterea mare necesită neapărat o deschidere mare, dar desfășurarea orbitală economică impune în mod convențional ca designul să fie ușor și suficient de mic pentru a se potrivi sau plia în interiorul unui vehicul de lansare sau mecanism de implementare a satelitului”, explică compania.
Compania a adăugat că rășina sa este prima potrivită pentru utilizarea în vid, deoarece nu are nevoie de oxigen atmosferic pentru a o preveni să se solidifice prea repede. Iar utilizarea luminii ultraviolete naturale reduce consumul de energie al imprimantei 3D, au adaugat reprezentantii Mitsubishi.
Vă recomandăm să citiți și:
NASA a dezvăluit primele sale planuri de a trimite doi astronauți pe Marte
Microbii de pe fundul mărilor pământene ne-ar putea ajuta să găsim extratereștri
Soarele, văzut ca niciodată până acum. Steaua noastră își dezvăluie, în sfârșit, polii