Care sunt barierele ce opresc adoptarea în masă a mașinilor electrice? Deși principalele obstacole financiare și tehnologice au fost înlăturate, cota de piață acestora are mult loc de creștere.
Într-un studiu recent, o echipă de la Universitatea din Geneva (UNIGE) a investigat factorii cognitivi care opresc răspândirea mașinilor electrice.
Cercetătorii au descoperit că proprietarii de mașini subestimează în mod sistematic autonomia vehiculelor electrice necesară pentru a-și satisface nevoile zilnice. Aceste rezultate, publicate în Nature Energy, deschid noi căi pentru a accelera electrificarea mobilității, pe lângă abordările convenționale.
Creșterea gazelor cu efect de seră din atmosferă este una dintre principalele cauze ale încălzirii globale. Printre aceste gaze se numără bine-cunoscutul dioxid de carbon; sectorul transporturilor este principalul vinovat de emisiile acestui gaz.
Vehiculele ce utilizează combustibili fosili dau aproape 18% din emisiile globale de CO2. Prin urmare, electrificarea parcului de vehicule a devenit una dintre provocările majore ale tranziției energetice.
Numărul de vehicule electrice este în creștere în multe țări. Cu toate acestea, mașinile electrice sunt încă departe de a avea cota de piață care ar permite o reducere semnificativă a emisiilor din traficul rutier.
În 2020, acestea reprezentau doar 1% din flota globală de vehicule, incluzând vehiculele hibride. Pentru a îndeplini obiectivele climatice pentru 2030, această proporție trebuie să atingă cel puțin 12%.
Acum că principalele bariere financiare și tehnologice au fost înlăturate (prețuri de achiziție mai accesibile, stimulente financiare, rețea mai densă de stații de încărcare), ce factori mai blochează răspândirea mașinilor electrice la scară largă? O mare parte a răspunsului constă în prejudecățile cognitive ale șoferilor.
„Până acum, inițiativele legate de tranziția energetică s-au concentrat, în general, pe barierele tehnologice și financiare din calea realizării lor. Factorii psihologici au primit foarte puțină atenție. Cu toate acestea, multe studii arată că indivizii nu adoptă automat comportamentele cele mai benefice pentru ei sau societate, adesea din cauza lipsei de acces la informații complete”, explică Mario Herberz, autor al studiului, de la UNIGE.
Intervievând peste 2.000 de șoferi de mașini din diferite medii și de diferite vârste din Germania și Statele Unite, oamenii de știință de la UNIGE au identificat sursa distorsiunilor cognitive care îi împiedicau pe oameni să treacă la un vehicul electric.
„Am observat că participanții au subestimat în mod sistematic compatibilitatea capacității bateriilor disponibile în prezent cu nevoile lor reale”, spune Tobias Brosch, potrivit TechXplore.
Cu alte cuvinte, consumatorii cred în mod greșit că autonomia bateriilor actuale nu este suficientă pentru a-și acoperi călătoriile zilnice. Această subestimare este substanțială, cercetătorii estimând-o la aproximativ 30%.
„Pentru a-i liniști pe oameni, soluția nu este doar densificarea rețelei de stații de încărcare sau creșterea dimensiunii bateriilor, care necesită resurse mai rare precum litiu și cobalt. Soluția constă și în furnizarea de informații adaptate nevoilor concrete ale șoferilor; acestea vor reduce îngrijorarea și vor crește probabilitatea ca ei să treacă la un vehicul electric”, explică Mario Herberz.
Echipa de cercetare a descoperit că peste 90% din călătoriile cu mașina ar putea fi efectuate cu vehicule cu o autonomie de 200 de kilometri, o autonomie modestă pentru bateriile disponibile în prezent.
„Tendința este de a crește performanța, dar am observat că o autonomie mai mare, de peste 300 de kilometri de exemplu, nu crește potrivirea cu nevoile zilnice. Aceasta ar avea doar un impact minim asupra numărului de călătorii suplimentare care pot fi finalizate cu o singură încărcare. Creșterea dimensiunii bateriilor nu este un element cheie în tranziția energetică”, spune Mario Herberz.
Această cercetare, finanțată parțial de Oficiul Federal Elvețian pentru Energie, demonstrează importanța factorilor psihologici și a accesului la informații relevante în implementarea tranziției energetice. Studiul deschide noi căi pentru promovarea electrificării mobilității cu intervenții informate științific, ca o completare a abordărilor convenționale.
Vă recomandăm să citiți și:
Fizicienii au găsit o modalitate de a declanșa strălucirea ciudată a accelerării la viteza Warp
Durata de viață a bateriilor poate fi acum prezisă cu ajutorul învățării automate
Servicii medicale pe calea aerului? Dronele au transformat livrările de sânge într-o țară africană