Inginerii de la NASA, nedumeriți de datele „imposibile” colectate de sonda Voyager 1
Ceva ciudat se întâmplă cu Voyager 1. Sonda veterană își continuă călătoria dincolo de sistemele solare, colectând date științifice de mare valoare totul în timp ce studiază spațiul interstelar.
Cu toate acestea, inginerii de la NASA au descoperit informații cel puțin surprinzătoare. Datele oferite de AACS – Attitude Articulation and Control System pot părea lipsite de semnificație, cel puțin la prima vedere.
AACS este un sistem fundamental pentru sondă, în principal pentru că ajută la orientarea antenei stației Voyager 1 direct către planeta noastră. Dacă se decalibrează, am putea să nu mai comunicăm niciodată cu aceasta, sonda fiind cel mai îndepărtat obiect creat de om, potrivit IFL Science.
Sonda veterană Voyager 1 a dezvăluit date ciudate
Din câte își pot da seama specialiștii, AACS trimite date telemetrice generate aleatoriu ori niște date care par imposibile. Cu toate acestea, nu a fost declanșat niciun sistem de protenție împotriva erorilor, iar antena continuă să fie orientată spre planeta noastră.
Echipa de specialiști investighează să afle care este cauza acestei probleme, dar până când nu se înțelege acest lucru, nu se poate estima impactul observațiilor științifice.
Un mister care trebuie elucidat
„Un astfel de mister este un fel de moment de etapă pentru misiunea Voyager”, spune Suzanne Dodd, manager de proiect pentru Voyager 1 și 2 la Laboratorul de propulsie cu reacție al NASA.
„Nava spațială are aproape 45 de ani vechime, ceea ce este cu mult peste durata anticipată de cei care au planificat misiunea. Ne aflăm în spațiu interstelar – un mediu cu radiații ridicate în care nicio navetă spațială nu a mai zburat înainte”, mai spune aceasta.
„Există deci mereu câteva provocări pentru echipa de ingineri. Dar sunt de părere că dacă există o modalitate de a rezolva această problemă cu AACS, echipa noastră de ingineri o va găsi”. Voyager 1 se află la aproximativ 23,3 miliarde de kilometri de Pământ. Lumina are nevoie de 20 de ore și 33 de minute pentru a ajunge acolo.
Vă mai recomandăm și:
Sonda spațială Voyager a detectat un sunet persistent dincolo de sistemul nostru solar
NASA a reluat comunicarea cu sonda Voyager 2, după o întrerupere de opt luni
Nava spațială Starship a companiei SpaceX ar putea fi lansată pe orbită în ianuarie
Astronauții Crew-4 au ajuns la Stația Spațială Internațională, la bordul unei capsule SpaceX