Proiectul Ouija al DARPA va studia semnalele radio din atmosfera Pământului
Armata SUA intenționează să lanseze sateliți pentru a afla mai multe despre modul în care se comportă semnalele radio în atmosfera Pământului. Aceștia vor face parte din Proiectul Ouija.
Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) a înființat proiectul Ouija, care va folosi senzori montați pe „sateliți cu orbită joasă” pentru a urmări undele radio de înaltă frecvență în ionosferă.
Ionosfera este cel mai bine cunoscută ca zona atmosferică în care se formează aurorele, în funcție de activitatea solară și de câmpul magnetic al Pământului. Programul Ouija se va concentra pe o regiune a ionosferei de aproximativ 300-400 de kilometri altitudine, cu mult sub orbita Stației Spațiale Internaționale, care trece pe deasupra planetei noastre la o înălțime medie de 400 de kilometri, notează Space.com.
Proiectul Ouija este important pentru soldați
Caracterizarea modului în care se comportă undele radio în acest spațiu va fi crucială pentru a-i ajuta pe viitorii soldați să lucreze eficient, au declarat oficialii DARPA pe 22 aprilie. Propagarea semnalului în ionosferă este foarte imprevizibilă, datorită densității mari a particulelor încărcate (în principal electroni) care pot modifica traseul semnalelor radio.
Termenul „ionosferă” a fost folosit pentru prima dată în anii 1920, iar în anii 1950 efectul zonei atmosferice asupra undelor radio a fost recunoscut de organizații precum Institutul Inginerilor Radio, potrivit Britannica. Studiile prin satelit ale acestei regiuni au început la scurt timp după prima lansare în spațiu, în 1957, și sunt încă în desfășurare.
Conform Britannica, „O mare parte dintre cercetările timpurii asupra ionosferei au fost efectuate de ingineri radio și au fost stimulate de necesitatea de a defini factorii care influențează comunicarea radio pe distanță lungă”.
Densitatea ionosferei poate fi modificată de evenimente precum activitatea solară și ciclul solar de 11 ani, ceea ce face și mai dificilă descrierea modului în care sunt afectate comunicațiile radio în această regiune. Soarele, de altfel, este de așteptat să atingă apogeul acestui ciclu în 2025 și a declanșat deja numeroase erupții mari (sau de clasă X) în ultimele săptămâni.
Cercetarea ionosferei
DARPA plănuiește să-și adauge contribuția la cercetarea ionosferică în două domenii tehnice. Primul este prin livrarea mai multor sateliți mici pe orbită, folosind proiectul Ouija pentru a „măsura densitatea electronilor atât prin eșantionare directă, cât și indirect prin ocultarea radio folosind sateliții de navigație”.
DARPA a subliniat necesitatea unei încărcături pentru misiuni de înaltă frecvență (HF) cu o gamă largă de frecvențe și zgomot redus. Proiectarea antenei va fi însă dificilă, deoarece antenele HF optimizate pentru astfel de aplicații tind să fie lungi. Antenele mai lungi sunt mai greu de instalat în spațiu și pot produce rezistență în atmosfera inferioară.
A doua zonă tehnică se referă la un model de densitate pentru electroni care ar fi în cele din urmă validat cu date de pe orbită. DARPA a spus că vor fi furnizate mai multe informații despre așteptările sale pentru această zonă la o dată ulterioară.
Vă recomandăm să citiți și:
Cine sau ce a făcut „ușa de pe Marte”, recent descoperită de NASA?
Un pulsar de tip „văduvă neagră”, descoperit de astronomi. Ce secrete ascunde?
Prima fotografie cu Sagittarius A*, gaura neagră supermasivă din centrul galaxiei noastre