Galaxiile DF2 și DF4 sunt colecții deosebite de stele. Ele par a fi lipsite de materie întunecată, lucru care nu ar trebui să se întâmple conform mecanismului de formare a galaxiilor. Echipa care le-a descoperit crede acum că știe cum s-au format. Ele sunt produsul unei coliziuni cosmice complicate între două galaxii.
După cum se arată în revista Nature, modelul sugerează că, în urmă cu 8 miliarde de ani, două galaxii pitice care orbitează în jurul companionului lor mai mare, NGC 1052, s-au ciocnit cu o viteză de aproximativ 300 de kilometri pe secundă.
Impactul de mare viteză a făcut ca cele două galaxii să treacă una prin cealaltă și a reușit, de asemenea, să separe componenta de materie întunecată de gaz.
Acest lucru a dus la apariția unei dâre de galaxii ultra-difuze, la fel de mari precum Calea Lactee, dar cu mult mai puține stele și cu mult mai puțină materie întunecată decât progenitoarele sale. Echipa crede că o parte din galaxiile pitice originale – acum mai bogate în materie întunecată – se află încă acolo, cu cele fără materie întunecată răspândite între ele.
DF2 și DF4 s-ar număra printre aceste galaxii. Simularea este cu siguranță intrigantă și reușește să explice de ce aceste două colecții fascinante de stele au de aproximativ 100 de ori mai puțină materie întunecată decât ar permite teoria pentru formarea galaxiilor.
Acest scenariu ar putea ajuta la explicarea formării lor, dar, în cele din urmă, existența lor ridică o întrebare crucială în astrofizică, referitoare la natura materiei întunecate.
Pur și simplu, nu știm ce este aceasta, căci nimeni nu a reușit să detecteze ce este de fapt materia întunecată. Cunoștințele noastre despre aceasta sugerează că interacționează gravitațional doar cu materia obișnuită. De aceea, ar putea fi separată de galaxii în timpul unei coliziuni de mare viteză, scrie IFL Science.
Există alternative la materia întunecată, cum ar fi dinamica newtoniană modificată (MOND), care sugerează că unele legi ale fizicii sunt greșite și trebuie modificate pentru a explica ceea ce vedem în Univers.
Existența galaxiilor lipsite de materie întunecată sfidează teorii precum MOND, deoarece sugerează că materia întunecată este într-adevăr o substanță, pe care galaxiile o pot avea sau nu.
Înțelegerea unor obiecte precum DF2 și DF4 este importantă atunci când vine vorba de teoriile noastre cosmologice și de rolul pe care materia întunecată îl joacă în cadrul acestora. Materia întunecată trebuie să fie pierdută sau câștigată în timpul fuziunilor și modelează evoluția acestor galaxii, fie prin prezența sau absența ei.
Există materie întunecată în jurul nostru? Cercetătorii spun că da
O aglomerare uriașă de materie întunecată, detectată de astrofiziceni în afara galaxiei Calea Lactee