Lumea este împărțită în 24 de fusuri orare, fiecare dintre acestea întinzându-se pe aproximativ 15 grade longitudinale și reprezentând câte o oră.
Astfel, în funcție de zonele longitudinale, pentru fiecare țară se calculează ora la care se raportează.
Franța este țara cu cele mai multe fusuri orare, lucru datorat în cea mai mare parte diferitelor teritorii pe care le are în întreaga lume.
Fusurile orare pe care le cuprinde Franța, prin raportare la teritoriile pe care le deține în întreaga lume, conform Geography Realm, sunt după cum urmează:
Punctul de pornire de la care începe Ora Universală Coordonată – UTC este dat de Primul Meridian, adică cel cu zero grade longitudine. Linia Internațională a Datei – IDL, localizată în apropiere de punctul de 180 grade longitudine, delimitează ziua de noapte.
Un fus orar reprezintă o regiune sau zonă care se raportează la același standard de timp. Lumea este împărțită din punct de vedere longitudinal în fusuri orare, cu fiecare oră fiind despărțită de 15 grade. Dat fiind faptul că unele state au fusuri orare de jumătate de oră, există mai mult de 24 de fusuri orare în lume.
Majoritatea statelor, în special cele de mici dimensiuni, au doar un singur fus orar. Dar mai sunt și 23 de state care au cel puțin două. De vreme ce toate liniile de longitudine converg la Polul Nord și Polul Sud, din punct de vedere tehnic, Antarctica și Arctica au toate fusurile orare.
O insulă norvegiană ar putea deveni primul teritoriu fără fus orar din lume
Gravitația mai puternică din Universul timpuriu ar putea rezolva o enigmă cosmologică
O nouă teorie sugerează că găurile de vierme ar putea fi scurtături stabile prin spațiu-timp
Cum îşi cresc alţii copiii: obiceiuri surprinzătoare ale părinţilor de pe alte meridiane