Zeci de studii arată că banii oferiți fără obligații îmbunătățesc considerabil calitatea vieții
Atunci când oamenii care trăiesc în sărăcie în state precum Malawi, Indonezia sau Ecuador primesc bani, fără a fi nevoiți să facă nimic în schimb, calitatea vieții acestora se îmbunătățește.
Studiul care a subliniat acest aspect a reunit experți din domeniile sănătății publice, economiști și epidemiologi din Canada, Germania, Noua Zeelandă și Statele Unite. Datele au fost extrase din 34 de alte studii care implicau 1.140.385 participanți din 50.095 de gospodării de-a lungul Africii, Americii de Nord și Sud și Asiei de Sud-Est.
Analiza sistematică și meta-analiza au determinat că plățile în bani care nu presupun nimic la schimb din țările mici și mijlocii, nu doar că reduc sărăcia, dar au dus și la o consolidare a securității alimentare, o calitate superioară a hranei și o educație mai bună. Studiile care au urmat și care i-au implicat pe indivizii care primiseră bani anterior au arătat că starea lor de sănătate a cunoscut îmbunătățiri, prin comparație cu cei care nu au primit nici un fel de ajutor, indică The Conversation.
De ce contează?
Mai mult, există unele dovezi care arată că beneficiarii sumelor de bani au cheltuit mai mult pe îngrijiri medicale. Studiile au implicat 24 de programe de ajutorare financiară diferite în 13 țări. Valoarea banilor donați oamenilor aflați la ananghie a variat, echivalând undeva între 1,3% și 81,9% din Produsul Intern Brut pe cap de locuitor.
Guvernele, organizațiile non-profit și cercetătorii din întreaga lume experimentează din ce în ce mai mult o abordare simplă pentru reducerea sărăciei: oferirea de bani oamenilor pentru a-i cheltui pe orice au nevoie aceștia. Multe dintre aceste viramente pilot – numite adesea programe de venit de bază – impuneau ca oamenii să facă ceva pentru a primi banii, ca de exemplu să se asigure de faptul că ai lor copii merg regulat la școală.
Uneori, condiția presupunea completarea unei sarcini legate de sistemul sanitar, precum participarea la târguri de educație sanitară sau controale medicale periodice cu rol preventiv. Cercetătorii încă mai au de aflat dacă aceste condiții ajută sau afectează programele. Alte asemenea programe, nu au nici un fel de condiții.
Încă mai sunt unele variabile necunoscute în această abordare
Unul dintre avantajele pe care le are o abordare care nu presupune niciun fel de obligații este aceea că elimină nevoia de monitorizare a îndeplinirii sarcinilor trasate, ceea ce reduce costurile administrative. Plățile necondiționate pot motiva mai mult beneficiarii de vreme ce ei sunt cei care pot decide cum să folosească banii.
Încă nu există suficiente informații pentru a arăta dacă o astfel de abordare este eficientă și în ceea ce privește Statele Unite sau alte națiuni mai bogate. Astfel, se impune necesitatea unor cercetări suplimentare care să stabilească eficiența unor astfel de programe – precum este cazul cu programele care se aplică în cazul uraganelor sau altor dezastre naturale.
Experții intenționează să studieze dacă aceste programe de plăți care presupun unele condiții condul la o consolidare a sistemului sanitar din zonele respective.
Vă mai recomandăm și:
Imagini dramatice din interiorul unui uragan de gradul 4, surprinse în premieră
Stare de dezastru natural pe insula La Palma. Lava vulcanului Cumbre Vieja a ajuns la ocean
Cum a reacționat guvernul israelian după ce Serghei Lavrov a spus că Hitler „avea sânge evreiesc”?
Servicii medicale pe calea aerului? Dronele au transformat livrările de sânge într-o țară africană