Cum ar putea arăta următorii cinci ani? Oamenii de știință descriu trei rezultate probabile ale pandemiei
Pandemia globală nu s-a încheiat încă. Experții în sănătate publică suspectează că va dura cel puțin încă cinci ani, dar modul în care această criză evoluează depinde în cele din urmă de noi.
Un nou raport al Consiliului Internațional pentru Știință (ISC), o organizație internațională al cărei scop este de a uni organismele științifice din întreaga lume, a prezentat trei scenarii care ar putea avea loc până în 2027.
Raportul a fost redactat de un grup de 20 de experți în domeniul sănătății publice, al virologiei, al economiei, al științelor comportamentale, al eticii și al sociologiei.
Deși comentariul lor nu reprezintă o încercare de a prezice viitorul, raportul lor ajută la restrângerea și ilustrarea unora dintre posibilele măsuri pe care lumea le poate lua pentru a minimiza impactul pandemiei în viitor.
În anii următori, îmbunătățirea dezvoltării și distribuției de vaccinuri ar putea ajuta virusul SARS-CoV-2 să atingă niveluri endemice scăzute, cu o transmitere limitată și controlată în majoritatea țărilor.
Scenariul unu
În cazul în care procentul de persoane complet vaccinate împotriva COVID-19 crește de la aproximativ 61% din totalul adulților, la peste 80% la nivel global, multe vieți ar putea fi salvate și riscul de apariție a unor variante emergente ar putea fi redus. La rândul lor, ar putea exista, de asemenea, beneficii pentru sănătatea mintală, economie și dezvoltare durabilă.
Chiar și în acest scenariu optimist, coronavirusul nu va dispărea, dar răspândirea sa va deveni mult mai ușor de gestionat.
Cel mai probabil, însă, nu spre asta ne îndreptăm. Raportul ISC susține că, până în prezent, guvernele au prelungit pandemia, concentrându-se pe strategii naționale în locul colaborării internaționale.
Scenariul doi
Lipsa noastră de acțiune de până acum sugerează, în schimb, că un rezultat mai probabil este ca ratele de vaccinare să fie sub 70 la sută la nivel mondial. Dacă acestea nu cresc, coronavirusul ar putea deveni endemic, cu valuri sezoniere care ar copleși spitalele din mai multe țări și ar necesita „vaccinuri actualizate și utilizarea de produse farmaceutice antivirale”.
Până în 2027, raportul ISC consideră că cel mai probabil scenariu este „o exacerbare a inegalităților globale”. Obiectivele de dezvoltare durabilă ale Organizației Națiunilor Unite vor fi întârziate cu un deceniu.
„Lecțiile cheie sunt, totuși, foarte clare. Chiar dacă faza acută a pandemiei se apropie de sfârșit în acele țări cu rate ridicate de vaccinare, riscurile vor rămâne ridicate în timp ce multe persoane din lume nu au acces la un vaccin eficient”, se concluzionează în raport.
„Este posibil să apară noi variante, iar vigilența și dezvoltarea continuă a vaccinurilor și a terapiilor rămân esențiale.”
Persoanele vulnerabile, precum femeile, copiii și persoanele în vârstă, vor fi cele mai afectate. Între timp, națiunile cu venituri mici se vor confrunta în viitor cu un colaps al sistemului de sănătate și cu o insecuritate alimentară în creștere.
Scenariul trei
În cazul în care naționalismul și populismul continuă să crească, autorii raportului se tem că încrederea între guverne și între state și populația lor se va deteriora și mai mult, reducând absorbția vaccinurilor.
Ei numesc acest scenariu „Recuperarea ratată”, scrie ScienceAlert. Pe măsură ce tensiunile geopolitice cresc, politicile protecționiste ar putea îngreuna serios colaborarea globală. Exact opusul a ceea ce este necesar pentru a face față unei crize internaționale.
În acest scenariu, cel mai pesimist, mai puțin de 60 % din populația mondială ar fi complet vaccinată împotriva COVID-19, iar țările cu venituri mici ar avea în continuare acces limitat la dozele inițiale și la medicamentele antivirale.
„Ca urmare, COVID-19 rămâne în mare parte necontrolată, cu recurențe grave în anumite părți ale lumii”, se arată în raport. Pentru a evita ca o astfel de realitate sumbră să se repete, experții susțin că guvernele trebuie să colaboreze și să investească în sistemele de sănătate, să integreze sistemele de consiliere științifică și să abordeze inegalitățile tot mai mari în materie de educație.
Raportul a fost publicat de Consiliul Internațional pentru Știință.
Vă recomandăm să mai citiți și:
Următoarea pandemie ar putea fi cauzată de schimbările climatice
Cum a fost viața studenților în pandemie? Abuzul de alcool, alimente nesănătoase și țigări a crescut
Care este beneficiul adus de pandemie, conform World Happiness Report?
Cum va fi influențată economia mondială de pandemie și de războiul din Ucraina