Pâinea este un aliment destul de prezent în dieta noastră. Cu toate acestea, știm foarte puține despre cum ne afectează acest aliment sănătatea și nivelul zahărului din sânge?
Știm cu toții că pâinea este bogată în carbohidrați, iar acest nutrient a fost clasificat în două categorii: simplu și complex.
Carbohidrații simpli sunt compuși din zaharuri precum fructoza și glucoza, care au structuri chimice „simple”, formate din unul sau două zaharuri. Deși această structură permite ca acești carbohidrați să fie transformați rapid în energie, ea poate duce adesea la creșteri bruște ale glicemiei.
În schimb, carbohidrații complecși sunt compuși din trei sau mai multe zaharuri. Această structură „complexă” îi face să dureze mai mult timp pentru a fi digerați și, prin urmare, nu determină o creștere la fel de rapidă a glicemiei, scrie EatThis.
Cu toate acestea, după cum notează Școala de Sănătate Publică Harvard, clasificarea carbohidraților ca fiind simpli sau complecși „nu explică efectul carbohidraților asupra glicemiei și a bolilor cronice”. În schimb, este mai bine să folosiți indicele glicemic (IG) – un sistem de clasificare a carbohidraților pe o scară de la 0 la 100, în funcție de modul în care aceștia afectează nivelul de zahăr din sânge.
Alimentele cu indice glicemic scăzut, cum ar fi ovăzul și pâinea integrală măcinată, determină creșterea mai lentă a nivelului de zahăr din sânge. Alimentele cu indice glicemic ridicat, cum ar fi pâinea albă, pe de altă parte, sunt evaluate între 70 și 100.
Acestea se digeră mai repede, ceea ce duce la modificări semnificative ale nivelului de zahăr din sânge. În plus, cerealele care au fost supuse mai multor prelucrări au un indice glicemic mai mare decât cerealele integrale care au fost prelucrate cât mai puțin.
Fie că faci pâine de casă sau cumperi o pâine de la magazinul alimentar, atunci când îți urmărești glicemia, cel mai bine este să optezi pentru pâine făcută cu cereale integrale, potrivit Medical News Today.
În plus, fibrele sunt esențiale atunci când vine vorba de alegerea pâinii, deoarece studiile au arătat că un consum de fibre încetinește digestia, scăzând în cele din urmă vârfurile de zahăr din sânge.
Potrivit Everyday Health, varietățile de cereale integrale pot include grâu integral, ovăz integral și secară integrală. În cadrul acestor categorii, există tipuri diferite de pâine, inclusiv pâine din cereale integrale îmbogățită cu fibre, pâine cu mai multe cereale, pâine germinată și tortilla din cereale integrale. Pâinea fără cereale făcută cu ingrediente precum făina de migdale sau făina de semințe de in poate fi, de asemenea, o opțiune bogată în fibre și favorabilă glicemiei.
Românii, cei mai mari consumatori de pâine din UE
Dieta longevității. Ce alimente trebuie să consumi dacă vrei să trăiești cât mai mult posibil?
Multe dintre suplimentele alimentare conțin substanțe nedeclarate. Care sunt pericolele?
Cel mai dăunător obicei alimentar pentru inimă, potrivit unui nou studiu