Un virus a fost găsit în inima de porc transplantată în premieră unui bărbat de 57 de ani

08 05. 2022, 20:00

Cercetătorii care încearcă să afle ce anume a ucis prima persoană care a primit un transplant de inimă de la un porc au descoperit că organul adăpostea un virus, dar încă nu pot spune dacă patogenul găsit în organ a avut vreun rol în moartea bărbatului.

Un bărbat din Maryland, pe nume David Bennett Sr., în vârstă de 57 de ani, a murit în martie, la două luni după transplantul experimental inovator. Medicii de la Universitatea din Maryland au declarat recent că au găsit o surpriză nedorită: ADN viral în interiorul inimii de porc. Ei nu au găsit semne că acesta, numit citomegalovirus porcin, provoca o infecție activă.

Dar o preocupare majoră cu privire la transplanturile de la animal la om este riscul ca acestea să transmită noi tipuri de infecții la oameni, scrie Medical Xpress.

Asta deoarece unele virusuri sunt latente, adică trăiesc fără a provoca boli, însă ar putea „face autostopul” , a declarat dr. Bartley Griffith, chirurgul care a efectuat transplantul lui Bennett.

Totuși, teste mai sofisticate se află în curs de dezvoltare pentru „a ne asigura că aceste virusuri nu trec neobservate”, a adăugat dr. Muhammad Mohiuddin, director științific al programului de xenotransplant al universității.

Un virus găsit în inima de porc a pus pe pauză transplanturile de la animal la om

Acest virus găsit în inima de porc a fost raportat pentru prima dată de către MIT Technology Review, citând o prezentare științifică pe care Griffith a făcut-o în aprilie în fața Societății Americane de Transplant.

Timp de decenii, medicii au încercat să folosească organe de animale pentru a salva vieți omenești fără succes. Singura soluție pentru Bennett, care era pe moarte și nu era eligibil pentru un transplant de inimă umană, a fost o operație folosind o inimă de porc, modificată genetic pentru a reduce riscul ca sistemul său imunitar să respingă rapid un astfel de organ străin.

Echipa din Maryland a spus că porcul donator era sănătos, a trecut testele cerute de Administrația pentru Alimente și Medicamente pentru a verifica dacă există infecții și a fost crescut într-o unitate concepută pentru a preveni răspândirea infecțiilor animalelor. Revivicor, compania care a furnizat animalul, a refuzat să comenteze.

Inițial, transplantul părea a fi fost un succes

Griffith a spus că pacientul său, deși era foarte bolnav, și-a revenit destul de mult după transplant, până când, într-o dimineață, i-a fost mai rău, cu simptome asemănătoare unei infecții. Medicii au efectuat numeroase teste pentru a încerca să înțeleagă cauza și i-au dat lui Bennett o varietate de antibiotice, medicamente antivirale și un tratament de întărire a sistemului imunitar. Dar inima porcului s-a umflat, s-a umplut cu lichid și în cele din urmă a încetat să mai funcționeze.

„A fost virusul de vină pentru asta? Sincer, nu știm”, a spus Griffith.

De asemenea, reacția nu pare să fie o respingere de organ tipică , a spus el, menționând că investigația este încă în desfășurare.

Între timp, medicii din alte centre medicale din țară au experimentat cu organe de animale în corpuri umane donate și sunt nerăbdători să încerce în curând studii formale pe pacienți vii. Momentan nu este clar cum va afecta virusul de porc aceste planuri.

Vă recomandăm să citiți și:

Bărbatul care a primit transplantul experimental cu o inimă de porc a murit

Inteligența artificială poate prezice dacă și când un pacient va intra în stop cardiac

Legături genetice descoperite între rezultatele la testele de sânge și unele boli mintale

Traumele din copilărie pot intensifica riscurile apariției sclerozei multiple