Deficiența de vitamina B12 dăunează dezvoltării copiilor, iar ajutoarele alimentare nu rezolvă problema

09 05. 2022, 13:00

Deficiența de vitamina B12 la sugari duce la o dezvoltare motrică slabă și la anemie, potrivit unui studiu din Burkina Faso, realizat de Universitatea din Copenhaga și Medici fără frontiere.

Deficiența de vitamina B12 este o problemă enormă, dar trecută cu vederea, iar ajutorul alimentar pe care îl furnizăm în prezent nu ajută. Potrivit cercetătorilor, problema necesită soluții noi.

În Danemarca, cazurile de dezvoltare psihomotorie slabă sunt observate în mod regulat la copiii mici crescuți cu diete vegane, deși astfel de rezultate pot fi prevenite cu suplimente zilnice de B12.

Dar, potrivit Medical Xpress, pentru copiii din țările cu venituri mici, șansele de a-și îndeplini vreodată nevoile de vitamina B12 sunt mult mai mici. Acest lucru se reflectă în deficiența larg răspândită de B12 în rândul copiilor mici din Burkina Faso, potrivit unui studiu al Universității din Copenhaga, realizat în colaborare cu Medicii fără frontiere.

Rezultatele au fost publicate în revista PLOS Medicine.

Deficiența de vitamina B12 poate cauza diferite probleme

Deficiența de vitamina B12 nu poate duce doar la anemie, ci poate afecta sistemul nervos. Iar pentru copiii mici, B12 este crucială pentru dezvoltarea creierului.

„La copii care au participat la studiul nostru, am găsit o corelație puternică între deficiența de vitamina B12 și o dezvoltare motrică slabă și anemie”, spune Henrik Friis, prim autor al studiului și profesor la Departamentul de Nutriție, Exercițiu și Sport al Universității din Copenhaga.

Timp de mulți ani, s-a pus accentul pe deficiențele de vitamina A, zinc și fier atunci când vine vorba de malnutriție pe tot globul, în timp ce există puține cercetări privind deficiența de B12.

Problema ajutorului alimentar

„Deficiența de B12 este una dintre cele mai neglijate probleme atunci când vine vorba de malnutriție. Și, din păcate, putem vedea că ajutorul alimentar pe care îl oferim astăzi nu rezolvă această problemă”, spune Friis, care a lucrat timp de mai mulți ani în domeniul nutriției și al sănătății în țări cu venituri mici.

Peste 1.000 de copii cu malnutriție acută cu vârsta cuprinsă între 6 și 23 de luni au participat la studiu. Nivelurile de B12 ale copiilor au fost măsurate atât înainte, cât și după trei luni de rații zilnice de ajutoare alimentare care aveau conținutul recomandat de B12. Atunci când a început studiul, două treimi dintre copii aveau niveluri scăzute sau marginale de B12.

Ajutoarele alimentare limitate nu rezolvă problema de ansamblu

„În perioada în care copiilor li s-a oferit ajutor alimentar, nivelul lor de B12 a crescut, înainte de a scădea considerabil odată cu oprirea programului. În ciuda faptului că le-au fost asigurat ajutor alimentar timp de trei luni, magaziile lor au fost departe de a fi pline. Asta deși de obicei un program de ajutoare alimentare durează doar 4 săptămâni”, spune Friis.

Chiar și după trei luni de ajutor alimentar, o treime dintre copii au continuat să aibă niveluri scăzute sau marginale de B12. Explicația nefericită este că există un plafon pentru cât de multă B12 poate fi absorbită.

„Intestinul unui copil poate absorbi doar 1 microgram de B12 per masă. Deci dacă unui copil îi lipsesc 500 de micrograme, va dura mult mai mult decât cele câteva săptămâni în care au acces la ajutor alimentar de urgență”, explică Vibeke Brix Christensen, medic pediatru, consilier medical la Medici fără frontiere și coautor al studiului.

„În plus, programele de ajutor pe termen lung nu sunt realiste, deoarece organizațiile umanitare încearcă să reducă durata regimurilor de tratament cu scopul de a putea deservi un număr mai mare de copii pentru aceeași sumă de bani”, continuă Christensen.

Ea subliniază că ar putea fi utilă împărțirea cantității necesare de vitamina B12 pe mai multe mese, ceea ce le-ar permite probabil copiilor să absoarbă aceeași cantitate de B12 de fiecare dată. Dar problema este că dacă deficiența B12 la scară largă apare în rândul copiilor din țările cu venituri mici, este dificil să facem ceva în acest sens.

Este nevoie de noi soluții

Cea mai bună cale de acțiune ar fi prevenirea deficienței de B12. Din păcate, soluțiile de durată nu au devenit încă disponibile, potrivit profesorului Friis.

Deoarece corpul nostru nu poate produce B12 singur, trebuie să obținem această vitamină din produsele de origine animală sau din suplimente sintetice. Cu toate acestea, în multe țări cu venituri mici, accesul la alimente de origine animală este incredibil de dificil pentru populația generală. Și atunci ne-am putea întreba: putem preveni asta prin intermediul pastilelor sau al alimentelor îmbogățite?

„Este posibil; dar problema în țările cu venituri mici este dată de resursele limitate și de sistemele de sănătate slabe. Distribuirea de tablete pentru milioane și milioane de oameni nu este eficientă din punct de vedere al costurilor. Și pentru a îmbogăți alimentele cu B12, aceasta trebuie adăugată la alimente care sunt accesibile celor săraci”, spune Friis.

„Acest lucru necesită expansiune industrială, deoarece mulți oameni în prezent mănâncă doar ceea ce pot produce ei înșiși. În plus, necesită o legislație care să nu se bazeze pe participarea voluntară”, continuă Friis, care are mai multă încredere în alte tipuri de soluții.

Cum am putea rezolva deficiența de vitamina B12?

„Gospodăriile individuale ar putea fi stimulate să dețină pui și, probabil, capre, pe care o persoană le-ar putea administra și folosi pentru a oferi acces la alimente de origine animală. Nu în cele din urmă, mai este necesară multă muncă pentru a dezvolta produse fermentate care conțin bacterii producătoare de B12, însă cercetătorii și companiile deja lucrează la asta”, conchide Henrik Friis.

Cercetătorii sunt în dialog cu Divizia de aprovizionare a UNICEF, cu sediul la Copenhaga, pentru a vedea cum pot fi îmbunătățite produsele pentru tratarea malnutriției de la moderată până la cea acută.

Vă recomandăm să citiți și:

Apă potabilă din apa mării, dintr-o simplă apăsare de buton

Uită de cele 8 ore de somn! Cercetătorii au descoperit cât este sănătos să dormim

Unii oameni cu ADHD ar putea avea, de fapt, o tulburare a „visării cu ochii deschiși”

Dieta longevității. Ce alimente trebuie să consumi dacă vrei să trăiești cât mai mult posibil?