Cele 7 fructe sărace în zahăr. Care sunt beneficiile lor pentru starea de sănătate?
Fructele conțin două tipuri de zahăr: fructoza și glucoza. Deci, care sunt acele fructe sărace în zahăr?
Fructele reprezintă o cale sănătoasă de a consuma vitamine esențiale, minerale, fibre și apă. Unele fructe, printre care și mango, strugurii și bananele au un conținut mai ridicat de zaharuri naturale – fructoză, decât altele. Dacă te interesează menținerea sub control a aportului de zahăr din dietă, poate deveni util să cunoști cât de mult zahăr se află în fructele pe care le consumi, indică Live Science.
În vreme ce fructele pot fi un ados plin de nutrienți la o dietă sănătoasă și echilibrată, mulți oameni nu cunosc faptul că fructele conțin diferite cantități de zahăr. Fructele ca grapefruitul, merele, căpșunile și zmeura sunt sărace în zahăr în vreme ce mango, cireșele, pepenele verde, bananele și strugurii sunt toate relativ bogate în zahăr natural.
Diferențele dintre fructe
Diabeticii cred adesea că nu pot mânca fructe pentru că acestea conțin zahăr, dar nu este în totalitate adevărat. Potrivit Asociației Americane pentru Diabet, pentru că fructele conțin carbohidrați este important de contorizat cantitatea consumată.
Anumite fructe ajută la hidratarea organismului datorită conținutului crescut de apă, iar consumul acestora va contribui la aportul zilnic de apă. Pe lângă investiția într-o apă de calitate, consumul zilnic de fructe poate constituie o modalitate bună de suplinire a aportului zilnic necesar de apă.
Vom prezenta în continuare șapte fructe care conțin puțin zahăr, dar care sunt gustoase, pline de nutrienți și beneficii pentru sănătate:
1. Piersicile sunt dulci, dar nu conțin mult zahăr
Deși sunt foarte dulci, piersicile conțin aproximativ 13 grame de zahăr pentru un fruct mediu ca dimensiuni. „Piersicile sunt o sursă excelentă de vitamina C și beta-caroten, care este un antioxidant, o substanță care poate reduce leziunea celulară și să susțină starea de sănătate”, spune Jo Cunningham, nutriționist și director clinic la Clinica pentru Sănătatea Intestinului.
„Beta-carotenul este transformat în vitamina A la nivelul organismului, aspect care contribuie la sănătatea sistemului imunitar. Piersicile sunt o sursă de potasiu, care joacă un rol important în funcționarea mai multor organe, dar și a sistemului nervos”.
2. Surse de vitamia C și fibre
Căpșunele sunt o sursă bună de vitamina C și fibre, opt dintre acestea având doar 8 grame de zahăr.
„Acestea mai conțin și polifenoli – produse chimice benefice pe bază de plante- pe care microbii noștrii îi transformă în substanțe chimice benefice asociate cu prevenirea cancerului și o sănătate a minții și inimii”, spune Cunningham.
3. Murele și beneficiile acestora
„Aceasta este o altă plantă plină de substanțe chimice bnefice, precum antocianina, care are proprietăți anti-inflamatorii și anti-microbiene.
Un pahar de mure conține 7 grame de zahăr”, explică specialista. Acestea mai sunt bogate și în vitamina C, E și K.
4. Grapefruit, opțiune pentru micul dejun?
Este o opțiune minunată pentru micul dejun sau o alternativă la gustările pline de zahăr. O jumătate din acest fruct conține 8,5 grame de zahăr.
Un studiu publicat în Journal of Medicinal Food, indică faptul că oamenii care consumă o jumătate de grapefruit înainte de masă au pierdut mai mult în greutate prin comparație cu cei care nu au avut acest obicei alimentar.
5. Avocado, fructul slab în zaharuri
Acest fruct bogat în nutrienți este plin de grăsimi sănătoase, fiind asociat cu un risc scăzut de afecțiuni ale inimii și o scădere a tensiunii arteriale și a colesterolului. Un avocado conține doar un gram de zahăr.
„Mai conține și potasiu și magneziu, vitamina E, care are un rol esențial în menținerea unei pieli sănătoase și a stării de sănătatea a ochilor, precum și a sistemului imunitar”, explică Cunningham.
6. Beneficiile merelor
„Alături de amestecul de fibre și întreaga gamă de vitamine și minerale, există în jur de 300 de fitonutrienți care pot alimenta bacteriile intestinale”, comentează specialistul.
„Zarărul care se găsește în mere, numit sorbitol, are un impact minor asupra nivelului de glucoză din sânge. Poate să mai fie folositor și pentru cei care suferă de constipațe. Interesant este că mărul mai are unele proprietăți benefice pentru somn, anxietate și stările comportamentale”.
7. Portocalele și vitamina C
Cu doar 12 grame de zahăr pentru o portocală și multă vitamina C, un pahar de suc de portocale are două treimi zahăr și o treime fibre.
„Citricele sunt bogate în vitamina C, iar portocala conține și unii compuși pe care organismul îi transformă în vitamina A. Mai conține și alte substanțe benefice, printre care și flavanoli – asociați cu sănătatea pielii și funcționarea eficientă a creierului”, spune Cunningham.
De ce ar trebui să optăm pentru fructe cu puțin zahăr?
Consumarea acestor fructe poate contribui la satisfacerea apetitului, dar și la completarea necesarului de nutrienți necesari pentru funcționarea optimă a organismului. Consumul de fructe poate contribui și la scăderea riscului de diabet. Cu toate acestea, depășirea cantităților recomandate poate cauza creșterea nivelului de zahăr din sânge.
Cercetătorii au descoperit că un pahar de suc de fructe este asociat cu un risc mai mare de dezvoltare a diabetului de tip 2, prin comparație cu mâncatul acelorași fructe. Dar fructele slabe în zaharuri au un impact minor asupra riscului acestor afecțiuni, bineînțeles dacă totul este consumat cu moderație.
Vă mai recomandăm și:
Fructele și legumele care conțin cele mai multe pesticide. Cât de periculoase pot fi?
Dieta lui Leonardo da Vinci. Ce mânca geniul Renașterii?
Cel mai bun obicei alimentar pentru a preveni diabetul, potrivit unui nou studiu
O treime din populația de la orașe consumă dulciuri fără zahăr