Apa cu lămâie este o modă populară în prezent, dar care sunt beneficiile reale ale acestei băuturi? Pare că aceasta este întrebarea tuturor zilele acestea. Cu toții investim în sticle sau carafe, le umplem cu o combinație de apă și suc de lămâie pentru ca mai apoi să le consumăm fie fierbinte, fie rece, în funcție de sezon. Dar există oare beneficii reale pentru sănătate asociate cu apa cu lămâie?
Mai multe studii au fost efectuate pentru a vedea beneficiile asupra sănătății asociate cu consumul apei cu lămâie. Rezultatele acestora sugerează că această băutură poate face mai multe lucruri, de la sprijinirea digestiei la scăderea în greutate sau îmbunătățirea aspectului pielii. Sunt chiar unele dovezi ale faptului că poate scădea tensiunea arterială și întări imunitatea, indică Live Science.
Mulți oameni își încep ziua cu un pahar de apă cu lămâie în locul clasicelor băuturi cu cofeină, precum cafeaua sau ceaiul. Este cert că apa cu lămâie poate fi o alternativă revigorantă, dar există beneficii real pentru sănătate?
Există multe presupuneri legate de acest subiect, dar nu prea multe studii serioase care să vină în ajutor. Cu toate acestea, putem deduce beneficiile pe care apa cu lămâie le poate avea asupra sănătății noastre.
Să aruncăm o privire asupra proprietăților sucului de lămâie asupra sănătății. Potrivit site-ului NutritionData, sucul conține:
Site-ul mai susține că sucul de lămâie este o sursă bună de acid folic și potasiu, dar și o sursă bună de vitamina C. De asemenea, sucul de lămâie are un conținut scăzut de grăsimi saturate, colesterol și sare.
Într-un studiu din 2017, publicat în Nutrients, se comparau beneficiile ingerării de vitamina C cu aplicarea locală de creme și unguente. S-a descoperit că o dietă mai bogată în vitamina C ajută pielea să se vindece mai repede și reduce riscul apariției cicatricelor.
Mai mult, un studiu din anul precedent, publicat în Food Chemistry a descoperit că vitamina C din sucurile de citrice ajută la suprimarea apariției ridurilor la șoarecii fără păr, prin stimularea producției de colagen. Doze mari de vitamina C pot fi eficiente și pentru protejarea sistemului imunitar al organismului, apărarea acestuia de infecții. Un studiu publicat în Nutrients în 2017 a arătat că 200mg de vitamina C pe zi poate trata infecțiile respiratorii, precum răceala sau pneumonia.
Potrivit Nutrition Data, lămâile conțin 139% din doza zilnică recomandată de vitamina C. Calciul și potasiul din lămâi pot contribui la reducerea tensiunii.
Un alt studiu publicat în Journal of Experimental and Clinical Medicine a arătat că femeile care consumau lămâi zilnic, alături de exerciții fizice prezentau o tensiune mai scăzută.
Aceasta este partea cea mai ușoară. Taie în felii lămâia și pune cât mai multe într-un pahar cu apă proaspăt fiartă. Mai poți stoarce lămâia sau să folosești un storcător pentru a stoarce sucul pe care să-l adaugi ulterior într-o băutură. Asigură-te că scoți semințele înainte de a bea.
Poți de asemenea să fierbi lămâia odată cu apa prin tăierea în sferturi sau felii și adăugarea acestuia într-o oală cu apă clocotită. Lasă să fiarbă sau să clocotească timp de trei minute, înainte de răcire și consum. Dacă băutura ți se pare prea amară, adaugă puțină miere sau îndulcitor.
Dieta de pe Nil. Ce obiceiuri alimentare aveau egiptenii antici?
Încă un mit demontat. Apa cu lămâie nu protejează împotriva COVID-19
Busuioc cu arome şi gust de lămâie sau scorţişoară, vândut de USAMV Cluj
Ar putea să ne aducă varianta Omicron mai aproape de imunitatea de turmă?