China plănuiește un sistem care să elimine asteroizii care se îndreaptă spre Pământ

29 04. 2022, 20:00

China intenționează să dezvolte un sistem de monitorizare a asteroizilor care reprezintă o amenințare pentru Pământ, subliniind ambițiile tot mai mari ale națiunii pentru programul său spațial.

Țara va explora, de asemenea, modalități de eliminare a asteroizilor care pun în pericol planeta, a declarat Wu Yanhua, director adjunct al Administrației Naționale Spațiale Chineze, într-un interviu televizat, potrivit agenției oficiale de știri Xinhua.

Astfel, pentru a testa sistemul, China intenționează să trimită o navă spațială spre un asteroid în 2025 sau 2026 pentru a-l studia și apoi pentru a-i schimba cursul, a adăugat Wu, fără a oferi detalii despre cum ar funcționa acest lucru, scrie Phys.org.

Aspirațiile Chinei au amplificat tensiunile cu SUA

Inițiativa vine în contextul în care națiunea asiatică a avansat cu planurile pentru programul său spațial în ultimii ani. În ianuarie, Wu a declarat că Beijingul a semnat un acord cu Rusia pentru a construi o bază pe Lună, iar anul trecut o misiune chineză pe Lună s-a întors pe Pământ cu mostre colectate de pe Selena.

Aspirațiile Chinei pentru programul său spațial au amplificat tensiunile cu SUA. Cele două părți s-au certat în legătură cu sateliții SpaceX despre care Beijingul a spus că s-au apropiat periculos de mult de stația sa spațială, ceea ce a determinat guvernul națiunii asiatice să critice SpaceX într-un memoriu adresat unui comitet al Națiunilor Unite care supraveghează operațiunile în spațiu.

China și Rusia continuă să desfășoare arme care pot ataca sateliții

De asemenea, Pentagonul a declarat că Rusia și China continuă să desfășoare arme care pot ataca sateliții americani.

Administrația Națională pentru Aeronautică și Spațiu supraveghează deja spațiul în căutarea asteroizilor care ar putea fi pe cursul de coliziune cu planeta noastră.

Sistemul de alertă privind impactul terestru al asteroizilor, care folosește telescoape din Hawaii, Chile și Africa de Sud, a fost modernizat în acest an, astfel încât să finalizeze o scanare a cerului o dată la 24 de ore.

Vă recomandăm să mai citiți și:

De ce au asteroizii și cometele forme atât de bizare?

Un sistem ingenios de pulverizare a asteroizilor, singura șansă a Pământului în cazul unei catastrofe

Astronomii analizează coliziunile dintre asteroizi pentru a înțelege cum s-au format planetele

Din ce sunt făcuți asteroizii și „cărămizile” fundamentale ale Sistemului Solar?