Large Hadron Collider (LHC), recent modernizat, tocmai a doborât un record mondial în ceea ce privește fasciculele sale de protoni.
LHC, situat la CERN în apropiere de Geneva, Elveția, a repornit vineri (22 aprilie) după o pauză planificată ce a durat trei ani, în timpul căreia au fost făcute o serie de modernizări ale instalației. Aceste îmbunătățiri sunt deja puse la încercare și, în repornirea și pregătirea pentru noua sa fază de operare, numită Run 3, LHC a depășit deja un record anterior, informează Space.com.
Acest accelerator de particule este atât cel mai mare, cât și cel mai puternic din lume. Și, într-un test efectuat la scurt timp după ce a fost repornit, Large Hadron Collider (LHC) a accelerat fasciculele de protoni la o energie mai mare decât oricând.
„Astăzi cele două fascicule pilot de protoni LHC au fost accelerate, pentru prima dată, până la energia record de 6,8 TeV pe fascicul. După repornirea acceleratorului, această operațiune face parte din activitățile de repunere în funcțiune a aparatului pentru pregătirea de Run 3, planificată pentru vara anului 2022”, a scris CERN pe Twitter pe 25 aprilie.
LHC funcționează prin accelerarea a două fascicule de particule, precum protonii, unul către celălalt. Aceste fascicule de înaltă energie se ciocnesc, permițând fizicienilor de particule să exploreze limitele extreme ale lumii noastre fizice și chiar să descopere aspecte ale fizicii nemaivăzute până acum.
Odată cu modernizările implementate în timpul opririi planificate, energia fasciculelor de protoni LHC a fost setată să crească de la 6,5 teraelectronvolți (TeV) la 6,8 TeV. Pentru comparație, un teraelectronvolt este echivalent cu 1 trilion de electronvolți și, în termeni de energie cinetică, este aproximativ egal cu energia unui țânțar care zboară.
Deși aceasta ar putea părea o cantitate foarte mică de energie, pentru un singur proton este o cantitate incredibilă de energie.
LHC este folosit pentru a explora misterele cosmice, de la investigarea posibililor candidați pentru materia întunecată până la distrugerea completă a înțelegerii noastre despre fizică. Acum, ambele procese fiind pornite și funcționând conform noilor modernizări, LHC este pe cale să permită o nouă rundă de cercetări inovatoare în fizică.
Vă recomandăm să citiți și:
Universul nu ar avea sens fără matematică. „Este mai puternică decât orice alt limbaj uman”
Telescopul spaţial Hubble împlineşte 32 de ani de funcţionare – VIDEO
Timpul ar putea să nu existe. Cum ne-ar afecta descoperirea?
Expansiunea Universului ar putea fi aproape de sfârșit. Ce urmează?