Cercetătorii au inventat „nasul electronic” care poate detecta băutura contrafăcută
Cercetătorii de la Universitatea de Tehnologie din Sidney, Australia au dezvoltat NOS.E, un dispozitiv care poate detecta diferențele de miros dintre mai multe tipuri de whisky.
Consumatorii experimentați cred cp pot simți diferențele de gust și miros dintre băuturile scumpe și cele ieftine. Dar chiar și cei mai rafinați cunoscători pot greși, lucru care devine problematic pentru industria de whisky. Cercetătorii din Australia speră să poată schimba paradigma cu ajutorul unui nas electronic care să poată identifica diferitele stiluri de whisky, mărci și origini.
Dispozitivul numit NOS.E a putut identifica diferențele dintre trei mărci de whisky single-malt și trei tipuri de blended-malt, în mai puțin de patru minute. Prototipul a fost 100% cert privind regiunea, 96,15% privind precizia numelui brandului și 92,31% privind acuratețea stilului, indică Smithsonian Magazine.
Noul dispozitiv NOS.E
Specialiștii au confirmat descoperirile tehnologiei folosind spectometria de masă în timpul zborului și cromografia bidimensională, ambele fiind teste de durată, efectuate de experți într-un mediu controlat. NOS.E pe de altă parte, este rapid și nu chiar atât de scump.
Creat pentru a imita simțul olfactiv al omului, NOS.E are opt senzori de gaz care pot „mirosi” o fiolă de whisky, Dispozitivul evaluează fiecare moleculă pe care o detectează, pentru a trimite mai apoi datele către un computer, unde un algoritm tip machine-learning interpretează informațiile.
Tehnologiile de acest gen au mai fost folosite și în trecut pentru a detecta traficul ilegal cu animale sălbatice, identificarea mirosurilor de la stațiile de tratare a apelor reziduale, identificarea celulelor canceroase sau COVID-19. Mai mult, NOS.E nu doar că are capacitatea de a detecta whisky-ul contrafăcut, dar se poate aplica și la vinuri, coniac sau parfumuri de lux.
Nasul electronic are potențial de aplicare în mai multe domenii
Pentru a duce la îndeplinire înșelăciunile, falsificatorii umplu de obicei sticlele de la băuturile scumpe cu un conținut ieftin, pentru ca mai apoi să le sigileze pentru a le vinde la prețuri mult mai mari. Unele scheme de înșelăciune pot presupune încasarea plății fără a mai trimite pachetele la destinație.
„Un instrument ușor de folosit, în timp real, de identificare a calității whisky-urilor și de evitare a produselor contrafăcute ar fi de real folos, atât pentru producători, cât și pentru consumatori”, spune Steven Su, inginer biomedical și unui dintre autorii studiului.
Vă mai recomandăm și:
Cum sar distilatorii de whisky peste îmbătrânirea în butoaie de stejar
Metodă inedită pentru contrabandă cu cocaină, descoperită de poliţia din Thailanda
Cât de des consumă românii vin pe săptămână. Preferatul românilor este vinul roșu
Cea mai bună băutură pentru a combate pierderea memoriei, potrivit unui nou studiu