Cel mai dăunător obicei alimentar pentru inimă, potrivit unui nou studiu
Dacă ați încercat să slăbiți în trecut, atunci s-ar putea să fiți conștient de faptul că nu este ușor să menții cu succes greutatea obținută. Atunci când vine vorba de persoanele care au slăbit, cercetările și studiile au arătat că 80% dintre acestea încep să se îngrașe din nou în decurs de un an.
În plus, oamenii tind să recupereze peste jumătate din greutate în următorii doi ani. Atunci când pierd în greutate și o recuperează din nou, ei pot fi prinși într-un ciclu cunoscut sub numele de dieta yo-yo, potrivit Scientific American.
Deși nu există nicio îndoială că dieta yo-yo poate fi frustrantă, un nou studiu, care a fost prezentat la Conferința de Biologie Experimentală a Societății Americane de Fiziologie, dovedește că dieta yo-yo poate, de asemenea, dăuna grav inimii.
O scădere a funcționării corecte a inimii
În timp ce testau efectul pierderii și creșterii recurente în greutate la rozătoare prin restricționarea caloriilor pentru o perioadă de timp înainte de a crește cantitatea pe care animalele o mâncau din nou și repetând acest lucru de trei ori pentru a crea același efect ca în cazul dietei yo-yo, cercetătorii au descoperit că animalele au suferit de multiple probleme de sănătate.
Printre acestea se număra o scădere a funcționării corecte a inimii și o probabilitate mai mare de a dezvolta boli cardiometabolice.
„Corpul este foarte flexibil și tinde să se adapteze, dar dacă este o situație cronică, unele organe își pot pierde capacitatea de adaptare”, a declarat pentru Medical News Today Aline M. A. de Souza, unul dintre autorii studiului și profesor în cadrul Departamentului de Medicină de la Centrul Medical al Universității Georgetown.
„Constatările acestui studiu se corelează cu rezultatele unor studii similare despre ciclurile de greutate, cunoscute și sub numele de dieta yo-yo”, spune nutriționista Anna Rios, pentru Eat This.
Dietele provoacă un stres major asupra organismului
„Ciclul de greutate este dăunător pentru metabolism și poate perturba hormonii, precum și diverse alte funcții ale organelor.”
„Dietele și fluctuațiile de greutate provoacă un stres major asupra organismului, producând astfel niveluri ridicate ale unui hormon de stres numit cortizol. Nivelurile ridicate de cortizol pot provoca inflamații în organism și pot duce la un risc mai mare de boli cardiometabolice”, a explicat Rios.
În plus, nutriționistul recomandă evitarea majorității dietelor de slăbire sau a dietelor foarte restrictive.
„Majoritatea dietelor care promit o pierdere rapidă în greutate includ keto, Atkins și paleo. Aceste diete vă vor afecta relația cu mâncarea și, eventual, vor provoca cicluri de greutate din cauza faptului că sunt restrictive. Cel mai bine este să învățăm să mâncăm conștient și intuitiv, pentru o minte și o inimă sănătoasă„, a concluzionat aceasta.
Vă recomandăm să mai citiți și:
Reducerea consumului de sare poate aduce beneficii pentru inimă
Cea mai bună băutură pentru inimă, potrivit științei
Vești proaste! Consumul moderat de alcool nu este benefic pentru inimă
Vești bune pentru iubitorii de cafea. Consumul zilnic poate fi benefic pentru inimă