10 trucuri dovedite științific care te pot motiva să faci sport
Cu toții am auzit că „alergatul te face să te simți euforic” sau că „sportul dă dependență”, dar, pentru majoritatea oamenilor, sportul poate fi dificil de iubit. Unii chiar nu agreează mișcarea, o urăsc sau pur și simplu îi înspăimântă ideea de a merge la o sală de fitness.
În cea mai mare parte a istoriei noastre, mâncarea era greu de găsit, iar mișcarea nu era o chestiune de opțiune. Vreme de milenii, oamenii au trebuit să se miște pentru a găsi mâncare, iar după ce se hrăneau, alegeau să se odihnească pentru a-și conserva energia – pentru că nu știau când va fi următoarea masă sau un aveau să o procure. Așa că putem spune că odihna este cumva o tendință naturală a omului.
Acestea fiind spuse, viața secolului actual implică prea mult sedentarism. Mașinile, tehnologia și mașinăriile elimină nevoia de a ne mișca pentru supraviețuire. Cu toate acestea, inactivitatea este dăunătoare pentru sănătatea organismului, indică Science Alert.
O analiză publicată în jurnalul The Lancet a arătat că inactivitatea fizica este asociată cu un procent de 30-40% de risc pentru dezvoltarea cancerului de colon, 30% cancer de sân, 20-60% diabet de tip 2 și 30-50% un risc de moarte prematură – toate acestea prin comparație cu o persoană activă fizic.
De câtă mișcare avem nevoie?
Pentru adulții din Australia de exemplu, se recomandă cel puțin 150-300 de minute de efort fizic moderat in fiecare săptămână. Efortul fizic moderat presupune o plimbare, mersul pe bicicletă. Dacă se trece la efort fizic intens, atunci sunt suficiente 75-150 de minute de activitate fizică solicitantă precum jogging, alergare sau practicarea unui sport.
O varietate de activități fizice sunt recomandate, fiecare dintre acestea cu beneficiile specifice pentru sănătate. Exercițiile pentru întărirea musculaturii, cum ar fi ridicarea de greutăți sau flotările sunt recomandate de două ori pe săptămână, pentru a menține mușchii și oasele puternice.
Câteva argumente științifice pentru a te motiva să faci sport
Potrivit specialiștilor există două tipuri de motivație: extrinsecă și intrinsecă. Motivația intrinsecă este cea care vine din interior – satisfacția interioară sau provocarea, iar cea extrinsecă este condiționată de mai mulți factori, cum ar fi recompensa sau pedeapsa.
Motivația intrinsecă poate fi stimulată prin identificarea motivelor pentru care sportul este important pentru sănătate.
1. Răspunde la întrebarea „de ce?”
Găsirea motivelor pentru care vrei să faci sport, beneficiile pentru sănătate, pentru starea de bine sau pentru calitatea vieții în general.
Cunoașterea cu exactitate a ceea ce vrei să obții prin sport reprezintă unul dintre instrumentele care te pot ajuta să-ți găsești rațiunea de a te apuca de mișcare. Factorii extrinseci pot contribui și ei.
2. Antrenează-te cu un prieten
Un prieten te poate ajuta să rămâi constant cu antrenamentul, dar și un factor încurajator. Cercetătorii au mai descoperit și faptul că oamenii se antrenează mai mult atunci când sunt în grup.
3. Recompensa personală
Recompensează-te cu haine noi sau pantofi, articole vestimentare în care să te simți bine atunci când faci mișcare.
4. Brățări fitness
Aceste dispozitive inteligente au o multitudine de funcții care au scopul de a te menține motivat și la curent cu progresul înregistrat.
5. Un program bine stabilit
Stabilirea unei ore fixe la care să faci sport zilnic este un alt instrument util. În timp, acest program se poate transforma într-un obicei, moment din care lucrurile devin mai ușoare.
6. Fă ce îți place!
Începerea unei noi activități poate să fie dificilă uneori. Pentru a contracara potențială reticență se recomandă o activitate care îți place.
7 . Începe realist
Acordă timpul necesar pentru a evolua și de asemenea obiectivele realiste sunt recomandate. Mai mult, fiind realist și având răbdare se evită accidentările.
8. Muzica poate fi o soluție
Muzica în timpul antrenamentelor îți poate oferi o stare de bine care să transforme sportul in ceva plăcut.
9. Fă o plimbare cu animalul de companie
Proprietarii de câini merg mult mai mult prin comparație cu cei care nu au animale de companie.
10. Angajamente financiare
Teoria comportamentului economic spune că oamenii sunt motivați de perspectiva pierderii. Unele siteuri comerciale pun la dispoziție contracte de angajament care presupun depunerea unei sume de bani care va fi pierdută în cazul în care sarcinile asumate nu sunt îndeplinite.
Vă mai recomandăm și:
O descoperire crucială în tehnologia bateriilor ar putea influența transporturile
Doar 2% dintre angajatori mai oferă abonament la sala de sport în pachetul de beneficii
Tu știi ce trebuie să faci atunci când ai rău de mișcare?
Sportivii ruși nu concurează sub steagul lor la Beijing. De ce se întâmplă acest lucru