O echipă de oameni de știință internaționali, condusă de NASA, a dezvoltat un nou mesaj pe care își propune să îl transmită în întreaga galaxie, în speranța de a stabili primul contact cu extratereștrii inteligenți.
Mesajul interstelar, cunoscut sub numele de „Farul din galaxie”, se deschide cu principii simple de comunicare, câteva concepte de bază în matematică și fizică, elementele constitutive ale ADN-ului și se încheie cu informații despre oameni, despre Pământ și cu o adresă de retur în cazul în care vreun destinatar îndepărtat ar dori să răspundă.
Grupul de cercetători, condus de Dr. Jonathan Jiang de la Jet Propulsion Laboratory al NASA din California, afirmă că mesajul binar ar putea fi difuzat în inima Căii Lactee de către Allen Telescope Array al Institutului Seti din California și de către Telescopul radio sferic cu deschidere de 500 de metri din China.
Într-o lucrare preliminară, cercetătorii recomandă trimiterea mesajului către un inel dens de stele din apropierea centrului Căii Lactee, o regiune considerată cea mai promițătoare pentru apariția vieții.
„Omenirea are, susținem noi, o poveste convingătoare de împărtășit și dorința de a descoperi alte civilizații, iar acum are mijloacele necesare pentru a face acest lucru”, scriu cercetătorii.
„Farul din galaxie”, dacă va părăsi vreodată Pământul, nu ar fi primul. Acesta se bazează în mare măsură pe mesajul Arecibo trimis în 1974 de la un observator cu același nume din Puerto Rico. Acela viza un grup de stele aflat la aproximativ 25.000 de ani-lumină distanță.
Astfel de încercări de comunicare interstelară nu sunt ușoare.
Șansele ca o civilizație inteligentă să intercepteze un mesaj pot fi extrem de scăzute și, chiar dacă s-ar stabili un contact, stabilirea unei conversații s-ar putea dovedi frustrantă, în condițiile în care un răspuns poate dura zeci de mii de ani.
Este posibil ca extratereștrii nici măcar să nu înțeleagă semnalul.
Există și alte îngrijorări. În urmă cu mai bine de un deceniu, profesorul Stephen Hawking a avertizat că oamenii ar trebui să se abțină de la trimiterea de mesaje în spațiu. „Dacă extratereștrii ne-ar vizita, rezultatul ar fi la fel ca atunci când Columb a aterizat în America, ceea ce nu s-a dovedit a fi bine pentru nativii americani”, a declarat el într-un documentar.
Dar Dr. Jiang și colegii săi sunt de altă părere. „Credem că progresele științei care pot fi realizate în urmărirea acestei sarcini, dacă s-ar stabili comunicarea, ar depăși cu mult îngrijorările”, scriu ei, potrivit The Guardian.
Oamenii de știință au identificat 29 de planete de unde extratereștrii ar putea observa Pământul
Un renumit astronom de la Harvard susține că extratereștrii ne-au vizitat deja în anul 2017