Într-o vreme în care să te prezinți în cea mai bună formă a ta pe rețelele de socializare a devenit o normă, narcisismul poate fi văzut peste tot.
O astfel de atitudine este comună în ziua de astăzi, dar narcisismul încă este o trăsătură de personalitate patologică, înrudită cu sadismul, manipularea și psihopatia. Cu toate acestea, într-un studiu din 2021, care implica 270 de persoane cu o vârstă medie de 20 de ani, se oferă o mai mare credibilitate faptului că un comportament narcisist nu este determinat întotdeauna de aceiași factori precum psihopatia.
„Pentru o bună bucată de vreme, era neclar dacă narcisismul implica și comportamente neplăcute, precum auto-suficiența, care în realitate duce la desconsiderare. Munca noastră arată că narcisismul este un semn pentru insecuritate, mai degrabă decât pentru grandoare”, spune psihologul clinic Mary Kowalchyk, de la Universitatea din New York, indică Science Alert.
„Mai exact, studiul indică faptul că narcisismul este mai bine înțeles drept o compensare de adaptare pentru a acoperi o stimă de sine scăzută”, a mai spus specialista. Psihologi fac deja deosebire între două tipuri de narcisiști: „vulnerabili” – aceia care au un grad scăzut de stimă de sine , anxietate și sunt foarte sensibili la critică și „grandioși” – care au o părere foarte bună despre aceștia.
Kowalchyk și echipa acesteia s-au folosit de o serie de măsurători pentru a evalua nivelul diferitelor trăsături printre care și narcisismul, stima de sine și psihopatia pentru fiecare dintre participanți. Au descoperit că acest tip de comportament este asociat cu acei indivizi care prezintă mari nesiguranțe, dar și sentimente de vină. Cei care manifestau psihopatie au prezentat un nivel relativ scăzut de vinovăție.
„Narcisiștii sunt nesiguri și compensează aceste nesiguranțe prin astfel de comportamente. Acest fapt îi poate determina pe ceilalți să-i placă mai puțin pe termen lung, agravându-le nesiguranța, ceea ce poate duce la un cerc vicios de comportament”, mai spune specialista. Aceștia apar în opoziție cu narcisiștii grandioși, care cred cu tărie în importanța pe care o au și nu arată nici cel mai mic semn de nesiguranță.
„Credem că ceea ce am considerat anterior ca fiind narcisism grandios poate să fie mai bine înțeles drept o manifestare psihotică a comportamentului”, arată studiul. Echipa de cercetători este de acord cu faptul că este nevoie de mai mulă cercetare pentru a obține răspunsuri mai sigure. Dar aceste noi descoperiri sunt în asentiment cu un mic studiu din 2017, în care creierii bărbaților narcisiști prezentau mai mult stres și conflict atunci când erau stimulați cu imagini ale propriei persoane.
De fapt, au fost mai multe studii contradictorii cu privire la dacă narcisiștii se plac sau nu. Prin definirea mai clară a celor două tipuri de narcisiști, se poate ajunge la o înțelegere mai bună a fenomenului, de vreme ce ambele categorii pot provoca prejudicii celor din jur, în forma abuzului narcisist.
Lăsând caracterul patologic la o parte, trăsăturile narcisiste se pot vedea la nivel societal prin felul în care scriem sau prin individualism.
Mai mult, etalarea propriei persoane pe rețelele de socializare reprezintă un proces la care cea mai mare parte a persoanelor ia parte. Se formează astfel tot mai multe nesiguranțe privitoare la apartenență și încadrare în normele grupului. Aceste comportamente ne definesc ca specie.
În vreme ce persoanele narcisiste sunt extrem de pricepute la rețelele de socializare, nu este încă cert dacă aceste platforme contribuie sau nu la accentuarea acestor trăsături de personalitate.
Narcisismul nu mai este boală psihică
Trăsăturile de personalitate sunt asociate cu bunăstarea și satisfacția în viața de după muncă
Tulburarea de personalitate borderline s-ar putea transmite în familie
Un studiu răstoarnă ce se știa despre cofeină. Te trezește, dar nu îmbunătățește funcția cognitivă