Există numeroase modificări ale stilului de viață pe care le putem face pentru a reduce riscul de a dezvolta diabet. Acum, un nou studiu constată că o alimentație sănătoasă, bazată pe plante, este legată de un risc mai mic de diabet de tip 2.
În cadrul studiului, publicat în revista Diabetologia, revista Asociației Europene pentru Studiul Diabetului, cercetătorii au analizat profilurile metabolitelor plasmatice (o modalitate de măsurare a metaboliților) a peste 10.000 de persoane.
Aceștia au descoperit că profilurile persoanelor care țineau o dietă bazată pe plante, în special cele ale căror diete constau în alimente mai sănătoase, erau legate de șanse mai mici de a dezvolta diabet.
„Acesta este un studiu fascinant care vine cu noi dovezi privind reducerea riscului de diabet de tip 2 cu ajutorul unei diete care are la bază alimente integrale, pe bază de plante”, spune nutriționista Julieanna Hever, pentru Eat This.
„Cu fiecare nou studiu, aflăm mai multe despre nenumăratele mecanisme de acțiune prin care o dietă bazată pe plante este atât de eficientă în ameliorarea diabetului de tip 2, un diagnostic care provoacă o suferință imensă pentru sute de milioane de oameni din întreaga lume.”
În timp ce a avea o dietă care include o gamă largă de alimente nutritive poate avea cu siguranță un efect pozitiv asupra sănătății, unii nutriționiști avertizează asupra etichetării prea drastice a alimentelor.
„Un lucru pe care îi încurajez pe toți cei care încep să mănânce pe bază de plante este să nu fie stricți”, spune nutriționistul Rhyan Geiger, pentru Eat This.
„Atunci când suntem stricți și nu ne permitem să avem parte de alimente nesănătoase, se poate crea o relație dăunătoare cu mâncarea. A avea un echilibru de alimente bogate în nutrienți și alimente mai puțin bogate în nutrienți poate duce la o satisfacție generală mai mare”, a concluzionat acesta.
Diabetul de tip 2 ar putea fi tratat cu succes prin intermediul ultrasunetelor
Diabeticii ar putea trăi mai mult dacă ar consuma mai puține alimente procesate noaptea
Tratamentul pentru diabet ar putea avea mai puține efecte adverse datorită unei noi descoperiri
O dietă cu prea multe ouă, asociată cu un risc crescut de diabet