Anumite trăsături de personalitate pot fi asociate cu riscul dezvoltării anumitor tulburări cognitive mai târziu în viață. Acest lucru poate contribui la dezvoltarea unor metode mai bune de tratare a demenței.
Un număr de 1954 de voluntari, care nu beneficiau de un diagnostic oficial privind demența, au luat parte la acest studiu recent, completând chestionare de personalitate care erau coroborate cu istoricul lor medical, dar și tulburări cognitive asociate îmbătrânirii.
Destul de curios, persoanele disciplinate și bine organizate păreau să aibă șanse mai reduse de a dezvolta deficiențe cognitive minore. La polul opus, oamenii nevrotici erau mult mai predispuși la astfel de tulburări, indică Science Alert.
Fiind vorba despre un studiu co-relațional, nu este clar dacă există aspecte fundamentale ale biologiei care să stea la baza acestei legături, dar cu toate acestea, cercetătorii au suspiciunile lor. „Trăsăturile de personalitate reflectă unele modele de gândire și comportament de-a lungul vieții”, spune Tomiko Yoneda, psiholog la Universitatea Victoria din Canada.
„Acumularea experiențelor de-a lungul vieții poate contribui la susceptibilitatea dezvoltării anumitor tulburări, precum afecțiuni cognitive minore sau să contribuie la diferențele individuale legate de abilitatea de a face fața schimbărilor neurologice asociate cu îmbătrânirea”, mai spune specialistul.
Trăsăturile de personalitate sunt de obicei împărțite în cinci: sociabilitate, deschidere, responsabilitate, nevroză și extroversiune. Studiul în discuție le-a examinat pe ultimele trei. Responsabilitatea acoperă trăsăturile asociate cu caracterul responsabil, bine organizat, muncitor și orientat pe obiective. Cei care obțin un punctaj mare la un test specific au șanse mai mici de a dezvolta afecțiuni cognitive.
Cei care iau punctaje mici la nevroză au tendința de a fi mai stabili emoțional și cu șanse mici de a dezvolta depresie, anxietate sau îndoieli. Un astfel de scor este asociat cu un risc cognitiv redus la bătrânețe. Nu a fost însă descoperită nici o legătură între extroversiune și afecțiunile cognitive – cu toate că acest gen de persoane au tendința de a menține un ritm cognitiv normal pentru o perioadă mai mare de timp.
„Analizele au arătat că toate cele trei trăsături de personalitate sunt asociate cu un risc mai scăzut de tulburări cognitive, în special când vine vorba de femei, dar aceste trăsături nu sunt asociate cu durata de viață în general”, au mai scris autorii studiului.
Descoperiri similare au fost prezentate și în studiile anterioare, dar cu toate acestea încă există unele dubii privitoare la modul în care aceste trăsături de personalitate contează atunci când vine vorba despre problemele cognitive.
Legătura dintre moțăiala din timpul zilei și Alzheimer. Iată ce arată un nou studiu
O legătură surprinzătoare. Atacul de cord ar putea reduce riscul de a dezvolta Parkinson
Sisi, împărăteasa iubită de popor dar măcinată de tulburări mintale
Animalele de companie pot ajuta la întârzierea declinului cognitiv