Ce sunt aromele artificiale și de ce sunt incluse în mâncarea noastră?

20 04. 2022, 14:00

Mâncărurile preferate își pot datora gustul unei arome naturale. De asemenea, s-ar putea să fie delicioase datorită anumitor combinații de condimente și ierburi aromatice. Cu toate acestea, alimentele ar putea conține și arome artificiale.

„Aromele artificiale sunt compuși chimici folosiți pentru a face ca alimentele să atingă un anumit gust, dar este important să rețineți că toate componentele alimentelor noastre, fie ele naturale sau artificiale, sunt făcute din substanțe chimice, chiar și apa”, spune nutriționistul Laura Burak.

Ea explică faptul că aromele naturale provin din surse naturale, cum ar fi fructele, în timp ce aromele artificiale nu.

Cât de periculoase pot fi aromele artificiale?

Cu toate acestea, ambele sunt folosite în alimentație pentru a face ca alimentele ambalate să fie gustoase, iar din punct de vedere chimic, nu sunt atât de diferite una de cealaltă.

Unele arome artificiale comune folosite pentru a da un gust dulce alimentelor sunt cele de vanilie sau de fructe.

Când vine vorba de îngrijorările legate de aromele artificiale, Burak spune că panica este nefondată.

„Indiferent cum privim lucrurile, dieta în zilele noastre este una procesată”, spune ea. „Chiar și alimentele sănătoase și naturale, cum ar fi quinoa, sunt supuse procesării pentru a scoate boabele din plantă și a le împacheta”.

Îndulcitorii sunt de sute de ori mai dulci decât zahărul

În ceea ce privește posibila eliminare a aromelor artificiale din dietă, Burak explică faptul că, este indicat să limităm îndulcitorii artificiali precum aspartamul și sucraloza, care sunt adesea folosite în sucuri, bomboane, conserve, produse de patiserie și gemuri sau jeleuri.

„Acești îndulcitori sunt de sute de ori mai dulci decât zahărul, așa că pot crește pragul pentru acel gust dulce pe care îl dorești și fac mai greu să te descotorosești de zahăr – o dependență care cred că este cea mai mare problemă de sănătate din zilele noastre”, explică Burak.

„Zahărul adevărat este mai puțin dulce și poate face ca papilele gustative să revină la o linie de bază a gustului alimentelor, fără acel gust super dulce care îi maschează adevărata savoare”, a concluzionat aceasta, potrivit EatThis.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Cum arată viitorul alimentelor și ce vom mânca în anul 2028?

Diabeticii ar putea trăi mai mult dacă ar consuma mai puține alimente procesate noaptea

Cele trei alimente care ne scurtează viața, potrivit unui nou studiu

Iată ce ar trebui să știți cu adevărat despre alimentele „cu calorii negative”