Cum acționează ciupercile halucinogene pentru a ameliora depresia?
Pentru multe persoane cu depresie rezistentă la tratament, în ultimii ani, speranța a fost oferită de psihedelice precum psilocibina, ingredientul activ din ciuperci. Se pare că psihedelicele pot „acționa comutatorul” rețelelor cerebrale rigide, dar nu am fost pe deplin siguri cum funcționează acest lucru.
Acum, o nouă cercetare de cartografiere a creierului, realizată de un grup de cercetători în domeniul psihedelicelor, prezintă modul în care psilocibina acționează în creier, mai întâi „dizolvând” și apoi extinzând conexiunile cerebrale.
Anumite părți ale creierului persoanelor depresive au devenit mai interconectate și mai flexibile după două doze de psilocibină, iar aceste schimbări au durat până la trei săptămâni după tratament, a constatat studiul.
„Pentru prima dată constatăm că psilocibina acționează diferit față de antidepresivele convenționale, făcând creierul mai flexibil, mai fluid și mai puțin înrădăcinat în tiparele de gândire negativă asociate cu depresia”, spune neuropsihofarmacologul David Nutt de la Imperial College London (ICL).
Psilocibina, tratament pentru depresie
Multe popoare indigene au folosit de mult timp ciupercile și alte plante pentru proprietățile lor vindecătoare și halucinogene.
Analizând scanările cerebrale a aproape 60 de persoane cu depresie clinică implicate în două studii anterioare, Nutt și colegii săi au descoperit că persoanele care au primit psilocibină aveau o mai mare conectivitate între regiunile creierului care sunt bogate în receptori de serotonină și care sunt de obicei segregate la pacienții depresivi.
Efectul a fost rapid și puternic la persoanele care au raportat că sistemele lor depresive s-au atenuat. Rețelele lor cerebrale erau mai interconectate și mai flexibile, la o zi după tratament și, la unele persoane, trei săptămâni mai târziu.
Potrivit studiului, publicat în revista Nature Medicine, nu au fost observate astfel de schimbări la persoanele care luau antidepresive, care vizează, de asemenea, receptorii de serotonină.
O mai mare conectivitate între regiunile creierului
„Acest lucru susține previziunile noastre inițiale și confirmă faptul că psilocibina ar putea fi o abordare alternativă reală a tratamentelor pentru depresie”, spune Nutt, potrivit ScienceAlert.
„Nu știm cât timp durează schimbările în activitatea cerebrală observate în urma terapiei cu psilocibină și trebuie să facem mai multe cercetări pentru a înțelege acest lucru”, spune cercetătorul în neuroștiințe Robin Carhart-Harris, de asemenea de la Centrul pentru Cercetare Psihedelică al ICL.
Cu toate acestea, cercetătorii speră că aceste descoperiri ar putea pune bazele unor cercetări suplimentare care să investigheze potențialul psilocibinei de a trata alte boli mintale, marcate, de asemenea, de modele de gândire rigide.
„O implicație interesantă a constatărilor noastre este că am descoperit un mecanism fundamental prin care terapia psihedelică funcționează nu doar pentru depresie – ci și pentru alte boli mintale, cum ar fi anorexia sau dependența”, spune Carhart-Harris.
Vă recomandăm să mai citiți și:
Cercetătorii au încercat să afle cum îți schimbă personalitatea substanțele psihedelice
Beneficiile microdozelor de LSD sau alte psihedelice ar putea fi, de fapt, doar efectul placebo