O analiză fără precedent a schimbărilor de temperatură de pe Neptun a dezvăluit că ceva destul de ciudat se petrece pe cea mai îndepărtată planetă din Sistemul Solar.
Neptun, care orbitează Soarele la o distanță de aproximativ 30 de ori mai mare decât cea a Pământului, necesită un timp destul de îndelungat pentru a înconjura steaua. Neptun are nevoie de 165 de ani pământeni pentru o orbită completă, ceea ce înseamnă că fiecare anotimp de pe Neptun durează mai bine de 40 de ani pământeni.
Momentan, emisfera sudică a planetei trece printr-un anotimp de vară de patru decenii, însă oamenii de știință nu-și pot explica de ce temperaturile nu au crescut, potrivit Science Alert.
Un nou studiu, care a cuprins observații făcute timp de 17 ani cu temperaturile lui Neptun, arată că tocmai opusul are loc pe planetă. Măsurătorile au indicat o scădere globală de aproximativ 8 grade Celsius între 2003 și 2018, după cum a dovedit și un declin semnificativ al radiației atmosferică începând cu anul 2003.
„Această schimbare a fost neașteptată”, a spus omul de știință Michael Roman, de la Universitatea din Leicester, Marea Britanie. „Având în vedere că observăm Neptun în timpul verii, noi ne așteptam ca temperaturile să crească, nu să scadă”, a adăugat Roman.
Cercetătorii cred că schimbări în chimia atmosferică ar putea fi de vină pentru variațiile de temperatură observate.
„Deși metanul absoarbe lumina solară și încălzește atmosfera, hidrocarburile (în principal etan și acetilenă) sunt emițători puternici de infraroșu care răcesc stratosfera”, au explicat oamenii de știință într-un nou studiu care a fost publicat în The Planetary Science Journal.
Cercetările anterioare care au investigat temperatura de pe Saturn au concluzionat că o interacțiune între chimicale în norii atmosferici ar putea afecta temperatura, astfel ducând la creșteri de temperatură înainte de iradiația solară maximă. Un astfel de proces ar fi posibil și pe Neptun.
„Chiar și așa, având în vederea perioadă orbitală de 165 a lui Neptun, orice schimbare este așteptată să aibă loc gradual, de-a lungul a mai multor decenii”, au subliniat cercetătorii.
O altă explicație ar putea fi variațiile meteorologice, care pot afecta compoziția și chimia norilor atmosferici, inclusiv efectele vortexurile întunecate observate pe Neptun, o altă enigmă a planetei.
Oamenii de știință mai iau în considerare și fluxul solar, adăugând că ciclul de activitate al Soarelui poate să declanșeze într-un fel sau altul schimbări fotochimice în atmosfera lui Neptun.
Tot ce știm este că vor fi necesare mai multe studii pentru a elucida aceste observații surprinzătoare, ultimele din seria de mistere asociate cu această lume obscură și îndepărtată.
Un studiu recent explică de ce Uranus și Neptun nu au aceeași culoare
Astronomii au detectat vapori de apă în atmosfera unei exoplanete de tip „Super Neptun”
O ciupercă ar putea fi vinovată pentru lipsa amoniacului din atmosfera planetelor Uranus și Neptun
Condițiile extreme de pe Uranus și Neptun fac ca apa să existe într-o stare ”ciudată”