Cercetătorii britanici construiesc „creierul” care va controla cel mai mare radiotelescop din lume
Mai multe instituții din Regatul Unit vor construi un prototip al „creierului” care va controla cel mai mare radiotelescop din lume.
Square Kilometre Array (SKA) va include inițial 197 de antene parabolice și 130.000 de antene care vor fi răspândite pe teritorii din Africa de Sud și Australia. Toate vor fi interconectate și vor trebui să funcționeze în perfecta armonie.
Programul de soft care este acum dezvoltat în aces sens va fi testat pe un subgrup al infrastructurii înainte să fie implementat în toată rețeaua.
SKA reprezintă o provocare uriașă, a precizat dr. Chris Pearson, liderul grupului de astronomie de la RAL Space, situat în campusul Harwell din Oxfordshire.
Unul dintre marile proiecte științifice ale secolului XXI
„Vorbim despre aproximativ 600 de petabytes (600 milioane GB) de date care vor fi obținute de SKA în fiecare an și care vor fi distribuite astronomilor din întreaga lume”, a declarat Pearson pentru BBC.
„Așadar, este o problemă ce ține de procesare, de transferul de date, dar și de expunere la scară largă”, a adăugat acesta.
SKA este unul dintre marile proiecte științifice ale secolului XXI și se va alătura unei serii de telescoape de ultimă generație care vor trece online în acest deceniu. Asta include Telescopul Spațial James Webb lansat recent și uriașul European Extremely Large Telescope (E-ELT), care va include o oglindă optică principală cu un diametru de 39 metri.
Rezoluția și sensibilitatea la lungimi de undă radio presupuse de SKA vor permite astronomilor să încerce să răspundă la unele dintre cele mai importante întrebări din astrofizică.
Unele dintre cele mai importante întrebări din astrofizică
Cum s-au „aprins” primele stele din Univers? Ce este de fapt energia întunecată? Suntem singuri? Sensibilitatea fără precedent a SKA va permite detectarea oricărei transmisiuni extraterestre.
Organizația internațională din spatele proiectului SKA a demarat lucrările de construire a rețelei anul trecut, o sarcină care va dura pentru mare parte din acest deceniu.
Guvernul britanic este cel mai mare contribuitor la organizația SKA și s-a angajat să suporte 15% din costul totul al operațiunilor întreprinse între 2021 și 2030.
Ca parte din acest angajament, Regatul Unit a aprobat recent o finanțare de 15 milioane de lire sterline pentru a susține dezvoltarea de software pentru rețea. Banii vor susține munca cercetătorilor de la Universitățile Oxford, Cambridge și Manchester, precum și laboratoarele din Harwell, Daresbury și Edinburgh.
Când ar putea fi gata primul prototip al „creierului”?
Software-ul va „spune” telescopului ce regiuni cerești să scaneze, să diagnosticheze orice probleme și să traducă semnalele în date care pot duce la descoperiri.
Procesul ar fi destul de simplu dacă ar fi vorba doar de o singură antenă parabolică, însă sistemul trebuie să funcționeze la unison cu mii de componente individuale ale rețelei.
„Vom începe la scară mică. Software-ul va funcționa mai întâi pe antenele radio din Africa de Sud”, a mai precizat Pearson.
Primul prototip al „creierului” este așteptat să fie gata de funcționare în 2024.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Cea mai clară imagine de până acum cu misterioasele cercuri radio din spațiu
„Inima” galaxiei Calea Lactee, așa cum nu am mai văzut-o până acum. Ce dezvăluie noi imagini?